Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea obligatorie a locuinţei

Ultima actualizare:

    Tot ce trebuie să ştii  despre asigurarea  obligatorie a locuinţei (Foto: Shutterstock)
Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea obligatorie a locuinţei (Foto: Shutterstock)

Ne aflăm în plin sezon ploios, iar dacă nu ai cumpărat o asigurare obligatorie de locuinţă, ar trebui să te grăbeşti, mai ales dacă locuieşti la casă, în zone ce prezintă risc de inundaţii şi viitură. Uite ce sume de bani poţi încasa, cât te costă poliţa şi de unde să o achiziţionezi!

Ce este poliţa de asigurare obligatorie?

PAD este numele poliţei de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren). Încheierea acestei poliţe este obligatorie conform legii nr. 260/2008. Poliţele PAD sunt emise de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Poliţa trebuie încheiată de toţi proprietarii de locuinţe din România, atât din mediul urban cât şi din cel rural. Excepţie fac persoanele care beneficiază de ajutor social. Pe de altă parte, asigurarea obligatorie nu este necesară pentru proprietarii care şi-au asigurat locuinţa printr-o poliţă facultativă, care acoperă deja cele trei riscuri ce trebuie asigurate obligatoriu (cutremur, inundaţii, alunecări de teren).

Cât costă poliţa de asigurare obligatorie?

În cazul locuinţelor de tip A, tariful perceput de asiguratori şi stabilit prin lege se ridică la 20 euro pe an. În cazul locuinţelor de tip B, tariful este de 10 euro pe an. Primele de asigurare se plătesc integral, în moneda naţională la cursul de schimb BNR valabil în momentul plăţii.

Asigurarea se poate moşteni de la vânzător

În cazul în care o persoană cumpără o locuinţă care este deja protejată printr-o asigurare obligatorie, nu trebuie să încheie una nouă. Acesta trebuie însă să verifice dacă există o astfel de poliţă valabilă, în acest caz trebuind să anunţe asiguratorul emitent pentru a actualiza datele poliţei, în termen de 30 de zile lucrătoare de la autentificarea actului de proprietate. În situaţia în care acest termen este depăşit, poliţa este anulată, iar noul proprietar nu mai are dreptul la despăgubiri în baza acelei asigurări.

Ce sume de bani poate încasa asiguratul?

Despăgubirea maximă care poate fi încasată de asigurat depinde de tipul construcţiei astfel:

3 20.000 de euro în cazul locuinţelor de tip A, respectiv cele cu o structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic;

3 10.000 de euro în cazul locuinţelor de tip B, respectiv cele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (casele din chirpici).

Unde se încheie poliţa?

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei pot fi încheiate în orice agenţie a celor 12 asiguratori membri ai PAID, de la agenţii acestora sau la oricare altă societate de asigurare autorizată să practice riscuri de catastrofă, aflăm de pe site-ul asigurarealocuintelor.ro

Companiile membre PAID sunt:

- ABC Asigurări

- ASTRA Asigurări

- CARPATICA Asig

- CERTASIG

- CITY  Insurance

- GOTHAER Asigurări

- CREDIT EUROPE  Asigurări

- EUROINS

- GENERALI  Asigurări

- GRAWE

- GROUPAMA

- UNIQA Asigurări

Companiile autorizate să practice riscuri de catastrofă, care au încheiat protocoale de colaborare cu PAID sunt:

ALLIANTZ ŢIRIAC

ASIROM VIG

ASITO Kapital

EUROLIFE ERB

EXIM România

FATA Asigurări

GARANTA

OMNIASIG VIG

În luna august 2013, ASIROM a semnat protocolul cu PAID pentru vânzarea poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor. Potrivit modificărilor legislative şi persoanele care au încheiată o asigurare facultativă de locuinţe, care acoperă riscurile prevăzute în poliţa PAD, au obligaţia încheierii unei poliţe obligatorii PAD separate faţă de asigurarea facultativă. Astfel, proprietarii de locuinţe pot achiziţiona de la ASIROM o acoperire completă.

- Poliţa PAD pentru sume asigurate de 20.000/10.000 euro în funcţie de tipul constrctiv al locuinţei cu acoperire la riscurile de cutremur de pământ, alunecare/prăbuşire de teren, inundaţie;

- Poliţa complementară facultativă.

simeon stalpnicul png

Ce e asigurarea facultativă a locuinţei?

 Dacă doreşti să-ţi asiguri casa împotriva altor riscuri în afara cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren, trebuie să ai o poliţă de asigurare facultativă.

Având în vedere că poliţa obligatorie acoperă daune produse numai ca urmare a unor calamităţi naturale, acest lucru presupune că locuinţele rămân expuse la o serie de alte riscuri: incendii, explozie, furt, căderea accidentală a unor corpuri sau avarierea instalaţiilor electrice etc.

În cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri acoperite de poliţa obligatorie, despăgubirile s-ar putea să nu acopere valoarea totală a pagubelor. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro sau 10.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei, iar valoarea despăgubirilor nu va depăşi sub nici o formă acest prag.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net