Te învăţăm care este cel mai bun ulei

Ultima actualizare:

    Uleiul de floarea soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor, iar unul dintre motive este preţul mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de ulei
Uleiul de floarea soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor, iar unul dintre motive este preţul mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de ulei

Deşi nutriţioniştii nu recomandă, fiecare dintre noi consumăm alimente prăjite sau gătite în ulei. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune care este cel mai bun ulei pentru sosuri, salate şi mâncăruri prăjite.

Uleiurile de floarea-soarelui şi porumb, pentru salate

 Uleiul de floarea soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor, iar unul dintre motive este preţul mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de ulei.

simeon stalpnicul png

Specialiştii nutriţionişti nu recomandă uleiul de floarea soarelui prăjit! La temperaturi înalte, acesta devine toxic pentru organism, având un punct de fumigaţie mic, în jur de 107 grade Celsius.

Uleiul de floarea soarelui şi cel de porumb sunt recomandate în stare crudă numai pentru salate, sosuri reci şi pentru alimentele care sunt preparate prin înăbuşire.

„Uleiul de floarea soarelui, atât de cunoscut gospodinelor, conţine grăsimi care, pe foc, se descompun în compuşi toxici şi sunt greu digerabile, devenind extrem de periculoase pentru sănătate", ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.

Uleiul de palmier, la mâncăruri gătite

Uleiul de palmier este foarte rezistent la temperaturi ridicate, având un punct de fumigaţie de 230 grade Celsius. Acest ulei nu conţine colesterol, este bogat în vitaminele A şi E, betacaroten, acizi graşi. Uleiul de palmier se găseşte aproape în orice hypermarket.

simeon stalpnicul png

Are un preţ mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui şi se vinde chiar şi la bidoane de 3 sau 5 litri. Este unul dintre uleiurile care pot fi folosite la prăjit dar şi la prepararea mâncărurilor gătite.

Nu se arde, nu face fum şi nu se descompune în compuşi toxici. Este cel mai indicat pentru prăjeli şi mâncăruri gătite.

Uleiul de măsline nu se prăjeşte

Deşi rezistă la temperaturi foarte înalte, uleiul de măsline nu se foloseşte la prăjit. Uleiul extravirgin, autentic, datorită bogăţiei lui în polifenoli, vitamina E şi alte substanţe biologic active, deşi este rezistent la prăjire (punctul de fumigaţie este foarte mare, peste 190 grade Celsius), nu este indicat a fi folosit în acest mod.

simeon stalpnicul png

Motivul? Odată prăjit, substanţele valoroase din el se distrug. Uleiul de măsline extravirgin are numeroase efecte benefice pentru sănătate, fiind considerat un veritabil medicament. Se poate folosi în stare crudă la salate sau sosuri reci.

Alte tipuri de ulei

Uleiul de nucă - conţine Omega 3, magneziu, fier, vitaminele B6 şi E. Are culoarea galben auriu şi un gust dulce amărui. Se foloseşte la salate.

Uleiul de susan - este folosit la prepararea mâncărurilor orientale. Este un ulei greu, vâscos, foarte concentrat, de culoare maro deschis. Conţine vitamina E, lecitină şi minerale. Este recomandat persoanelor care suferă de anemie.

Uleiul de strugure - conţine Omega 6, vitamina E, cupru şi seleniu. Este ideal pentru macerarea mirodeniilor. Este un bun detoxifiant pentru organism.

«Uleiul, folosit în funcţie de mâncarea pe care o găteşti»Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

„Fiecare tip de ulei trebuie folosit în funcţie de mâncărurile pe care le preparăm. La salată putem folosi ulei de struguri, de nucă, de dovleac, de in, cânepă sau măsline extra-virgin. Pentru mâncărurile gătite putem folosi uleiuri care se degradează şi devin toxice la temperaturi foarte înalte, între 190-230 de grade Celsius. Acestea sunt uleiul de palmier nehidrogenat şi uleiul de măsline virgin", ne-a spus dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net