Sună clopoţelul! Uite ce îi aşteaptă pe elevi în noul an şcolar!

Ultima actualizare:
Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)
Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)

Circa 3 milioane de elevi se întorc în bănci, luni, 16 septembrie. Fiecare şcoală are propriul program de deschiderea noului an de învăţământ. Cei mai emoţionaţi vor fi părinţii bobocilor din clasele poregătitoare şi clasa întâi. Click! vă spune ce noutăţi îi aşteaptă pe şcolari.

În toată ţara, sunt 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de circa 2.700.000 de elevi.Anul şcolar 2013-2014 va avea 36 de săptămâni, adică 175 de zile lucrătoare.

Anul şcolar a fost împărţit aproximativ egal, iar vacanţele sunt scurte. În acest fel, se poate realiza un echilibru între timpul alocat studiului şi acela alocat asimilării învăţării şi perioadei de odihnă, argumentează Ministerul Educaţiei.

O altă noutate este acordarea unei zile în plus în vacanţa de Paşte. Copiii şi profesorii vor sta acasă marţi, 22 aprilie.


    Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)
Clasele sunt pregătite să primească elevii (foto arhiva adevarul.ro)

Elevii din clasele primare vor învăţa după programe noi şi au fost introduse discipline opţionale indeite: Educaţie civică, Educaţie financiară, Filosofia pentru copii. La aceste ore, şcolarii vor învăţa să comunice, să salute, să lucreze în echipă şi la ce folosesc banii. Remus Pricopie, ministrul educaţiei, spune că noile programe vor ajuta copiii să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă la şcoală.

Va fi introdusă o nouă metodă de predare: teatru în şcoli.

„Sper să conturăm ideea de teatru în şcoli, care îmbină o serie de elemente. Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la Limba română. Dacă nu a fost studiat el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi”, a argumentat Remus Pricopie, citat de Agerpres.

La clasa I, copiii primesc manualele noi, de Română, Matematică şi Cunoaşterea mediului, dar trebuie să îl cumpere pe cel de Religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generaţiile anterioare.

ADMITEREA LA LICEU

Repartizarea se va face tot computerizat, în baza mediilor din gimnaziu şi de la Evaluarea naţională.

Însă, ponderea acestora a fost modificată, nu mai sunt egale ca valoare. Ministerul Educaţiei spune că sunt diferenţe mari între rezultatele de la testare şi mediile din gimnaziu, semn că profesorii sunt mai darnici în timpul claselor V-VIII. Astfel, la  admiterea din 2014, media din gimnaziu va conta doar 25%, iar restul de 75% va fi media de la Evaluarea naţională.

Admiterea în clasa a IX-a va începe în luna mai, cu probele de aptitudine, la limba maternă şi pentru o limbă modernă, iar prima etapă de repartizare va avea loc în 16 iulie. Vor urma alte două etape de repartizare, pentru cei care au rămas fără loc sau cei care nu au participat în prima etapă.

Absolvenţii de clasa a VIII-a care împlinesc 18 ani se pot înscrie doar la învăţământul seral sau la cel cu frecvenţă redusă. Pentru aceştia, admiterea la liceu pentru anul scolar viitor 2014 -2015 se face între 15 iulie şi 25 iulie 2014.

Peste 11.000 de poliţişti se vor afla în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre aceştia, peste 9.000 sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 poliţişti de la rutieră şi 800 de poliţişti de la alte structuri.

Cursuri -luni, 16 septembrie 2013 -vineri, 20 decembrie 2013. În perioada 2 - 10 noiembrie 2013,  clasele din învăţământul primar şi preşcolarii vor fi în vacanţă.Vacanţa de iarnă -sâmbată, 21 decembrie 2013 -duminică, 5 ianuarie 2014Cursuri -luni, 6 ianuarie 2014 -vineri, 31 ianuarie 2014

Vacanta intersemestrială -sâmbată, 1 februarie -duminică, 9 februarie

Semestrul al II-leaCursuri -luni, 10 februarie -vineri, 11 aprilieVacanţa de primăvară -sâmbătă, 12 aprilie -marţi, 22 aprilieCursuri -miercuri, 23 aprilie - vineri, 20 iunie 2014

Vacanţa de vară -sâmbătă, 21 iunie -duminica, 14 septembrie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net