Șefa FMI ne dă o veste înfiorătoare: „Această criză este fără precedent”

3-h_55532519.jpg

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva
Citeste tot despre: 

Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială, aruncând lumea într-o criză care va fi mult mai gravă decât cea din urmă cu un deceniu, a transmis zilele trecute directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva

„Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” a declarat Kristalina Georgieva cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Șefa FMI a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei. Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. „Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră” a spus David Malpass. 

Românii, mult mai optimiști: într-un an ne revenim! 

În schimb, 50% dintre români se așteaptă ca economia României să revină la normal după cel puțin 1 an, conform unui studiu realizat de agenția de comunicare Republika. Iată ce concluzii au tras specialiștii agenței după acest sondaj: 

  • La 54% dintre români au intervenit schimbări în ceea ce privește locul de muncă. Cele mai mari schimbări sunt legate de faptul că lucrează de acasă (34.8%) și că li s-a redus programul de muncă – 23.9%, iar 14.3% erau deja în șomaj tehnic la finalul lunii martie.  
  • Aproape 94% din români nu ies deloc din casă sau o fac mult mai rar. 
  • Aproape 30% din cei intervievați au declarat că îi ajută să facă cumpărături online pentru a avea o dispoziție mai bună, pe 68% îi ajută filmele și aproape 50% din români au găsit dulciurile, snacks-urile și cafeaua ca soluție potrivită în această perioadă.  
  • Peste 50% din români se așteaptă ca economia României să revină la normal după 1 an de la încheierea stării de urgență. 
  • După ce vor reveni la normal, românii își doresc să meargă: la mare sau la munte - 69%, la concerte sau festivaluri - peste 28%, în vacanțe în afara țării - peste 28%. 

grafic_1.jpg

grafic
Sondajele arată cum s-au schimbat obiceiurile românilor

Sondajul a fost realizat în perioada 26 – 31 martie pe un eșantion de 1.000 de români din toată țara, cu vârste între 18 și 65 ani, și prezintă impactul contextului actual asupra acestora și schimbările de comportament de consum. 

Loading...