Se modifică legea pensiilor: uite cine se poate pensiona mai repede

Ultima actualizare:

    Cei care au lucrat mai puţin de sase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă la pensie mai repede
Cei care au lucrat mai puţin de sase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă la pensie mai repede

Cei care au lucrat mai puţin de şase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă mai devreme la pensie, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, citat de avocatnet.ro În momentul de faţă, reducerea vârstei de pensionare este condiţionată de realizarea unui stagiu de minimum 6 ani în grupa I.

Persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, cele care au lucrat în alte condiţii şi în condiţii speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puţin doi ani. De exemplu, pentru cei care au lucrat doi ani în grupa I, reducerea va fi de un an, iar pentru cei care au lucrat patru ani, reducerea va fi de doi ani. Persoanele care au lucrat 10 ani vor beneficia de o reducere de cinci ani, în timp ce pentru perioadele de 26 de ani saumaimari reducerea va fi de 13 ani.

Referitor la perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a, acestea vor constitui stagii de cotizare în condiţii deosebite, pentru reducerea vârstelor de pensionare. Excepţie vor face perioadele realizate în activităţile încadrate în condiţii speciale cum ar fi, de exemplu, cele din unităţile miniere sau aviaţia civilă.

În acelaşi timp, perioadele de vechime realizate în grupa I, în activităţile încadrate în condiţii speciale, vor constitui stagii de cotizare în condiţii speciale, pentru reducerea vârstelor de pensionare.

În ceea ce priveşte persoanele cu stagii de cotizare mai mici de doi ani, stagiile de cotizare din grupa I de muncă în condiţii speciale şi/sau în alte condiţii de muncă vor fi valorificate, de asemenea, pentru reducerea vârstei de pensionare.

Conform iniţiatorilor actului normativ, de noile prevederi vor beneficia, în principal, persoanele care au lucrat în grupa I de muncă mai puţin de şase ani.

Prevederile aprobate de parlamentari se regăsesc n Legea nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a apărut în Monitorul Oficial în 22 iunie şi va intra în vijoare joi, 25 iunie.

De reţinut e faptul că legea nu se aplică retroactiv, iar asta înseamnă că de noile prevederi vor putea să beneficieze doar persoanele care se vor pensiona după data intrării în vgoare a Legii nr. 155/2015.

Bacalaureat 2015 subiecte Geografie, Chimie, Biologie, Fizică

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net