Scandal la Spitalul Alexandrescu! Copil cu sindrom Dravet, despărţit de mamă

mama-copilului-cu-sindrom-dravet.jpg

Mama copilului cu sindrom dravet spune că nu a fost lăsată să stea în permanenţă cu copilul
Mama lui Cristian spune că nu a făst lăsataă să stea în permanenţă cu băieţelul ei la ATI
foto: captura Observator

Mama unui copil diagnosticat cu o formă gravă de epilepsie susţine că nu a fost lăsată să stea în permanenţă lângă băieţelul ei, la Terapie Intensivă a Spitalului Grigore Alexandresu din Capitală. Situaţia este foarte gravă, având în vedere că cel mic nu poate să vorbească şi este obişnuit să stea în permanenţă cu mama sa. Legea îi permite acest lucru, însă spitalul spune că regulile sunt altele.

Din cauza convulsiilor, Ancuţa Răducanu l-a dus pe copil, miercuri noapte, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Cristian are 7 ani şi a fost diagnosticat cu Sindrom Dravet, o formă rară şi gravă de epilepsie. Copilul nu vorbeşte şi este obişnuit să stea în permanenţă cu mama lui. Însă femeia spune că a fost lăsată să stea cu el doar 15 minute, cât să-l liniştească.

„Mi-au spus că ce vrei, vrei să ţi-l legăm sau să ţi-l sedăm? A fost cumplit. Plângea foarte tare. M-am gândit la ce e mai rău. Am vrut să fiu lângă el în momentele acelea dar nu puteam. Mi-au zis că nu îi lasă şeful şi dacă nu îmi convine să plec acasă cu el”, a povestit Ancuţa Răducanu pentru observator.tv

Reacţia spitalului Grigore Alexandrescu la acest scandal

Reprezentanţii Spitalului Grigore Alexandrescu au transmis pentru Observator.tv că femeia a fost lăsată să stea lângă copilul ei din oră în oră. Părinţilor nu li se permite accesul continuu la terapie intensivă pentru că în această secţie sunt internaţi copii în stare foarte gravă şi nu vor să le pună viaţa în pericol.

Ce spune legea despre accesul părinţilor în secţiile ATI

Legea spune însă prevede altceva: “Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor”. Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, atrag atenția că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu.

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la Art. 5 că:

(1)   În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

(2)   În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.

(3)   În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment.

 Astfel că mama avea tot dreptul să stea lângă copil.

Reacţia Ministerului Sănătaţii la acest scandal

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a declarat că  „în cazul în care nu se permite accesul permanent, părinţii pot să reclame acest lucru managerului unităţii sanitare. Dacă nici la managerul unităţii nu găsesc deschidere, atunci pot să reclame direcţiilor de sănătate publică care pot trimite inspectorii sanitari să verifice ceea ce s-a întâmplat şi să aplice amenzi”. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a mai arătat că părinții au dreptul de a supraveghea permanent copiii compartimentele si secțiile ATI, daca solicita acest lucru.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1