Românul Ovidiu Olea, «mogulul măştilor». Cum a ajuns să vândă 50 de milioane de măşti în Asia şi în Europa

1-hk1-5col_1.png

Înainte de pandemie, tânărul se ocupa de tehnologia instrumentelor de plată online
Citeste tot despre: 

Face afaceri în Asia! Publicaţia britanică „The Guardian” relatează povestea românului Ovidiu Olea, care, în plină pandemie de COVID-19, s-a transformat din antreprenor de tehnologie financiară în „mogul al măştilor de protecţie”. El a ajuns să vândă în jur de 50 de milioane de măşti în Asia şi în Europa.

„La sfârşitul lunii ianuarie, când coronavirusul s-a extins dincolo de Wuhan, românul Ovidiu Olea a decis că va cumpăra măşti pentru angajaţii săi”, scrie “The Guardian”, prestigios cotidian britanic. “Olea locuieşte în Hong Kong, unde conduce o firmă care se ocupă de tehnologia instrumentelor de plată online. Personalul său nu este mare, doar 20 de angajaţi, dar găsirea câtorva sute de măşti s-a dovedit a fi grea. Anul trecut, după ce protestatarii din Hong Kong au folosit măşti pentru a-şi ascunde identitatea, guvernul chinez a restricţionat proviziile de pe continent. Înainte de pandemie, jumătate din măştile lumii erau fabricate în China; acum, după producerea în regim intensiv, această cifră poate ajunge la 85%. În cazul în care China nu îţi trimite măşti, probabil că nu vei avea. Farmaciile din Hong Kong l-au anunţat pe Olea: «Nu avem măşti, dar dacă găsiţi, le vom cumpărăm noi de la dumneavoastră»”, relateză publicaţia citată.  

2-hk-3_col_1.jpg

Hong Kong, februarie 2020: locuitorii stăteau la cozi interminabile ca să cumpere măşti

Ovidiu Olea a povestit pentru adevarul.ro aventura prin care a trecut ca să aducă primul lot de măşti din Africa de Sud, aproape 500.000 de bucăţi, în Hong Kong. În isteria creată pe planetă de virusul SARS – CoV – 2, misiunea a fost demnă de scenariul unui film. Pentru aducerea măştilor de la fabrica în care erau produse şi până la aeroportul din Johannesburg, de unde aveau să fie transportate în Asia, a fost nevoie nevoie de o escortă înarmată până-n dinţi. La şase ore de la sosirea  măştilor în depozitul din Hong Kong, acestea erau deja vândute. Acesta a fost începutul palpitant al unei afaceri care i-a captat românului interesul. Astfel, până la finalul lunii aprilie, Olea a vândut aproape 50 de milioane de măşti în Asia şi Europa. 

Va produce măşti pentru copii în România

„Din februarie, pe măsură ce noul coronavirus infecta ţară după ţară, a cumpărat şi a vândut un alt milion de măşti N95. În martie, Olea a devenit distribuitor de măşti chinezeşti cu trei pliuri. El a vândut măşti guvernului din Hong Kong, ţărilor europene şi companiilor de pe bătrânul continent, care le doreau pentru angajaţii lor. Românul estimează că a vândut nu mai puţin de 48 de milioane de măşti”, adaugă “The Guardian”.  Originar din Cluj, Ovidiu Olea dezvăluie pentru adevarul.ro că, peste aproximativ o lună, se va transforma, din importator, în producător de măşti de protecţie.    

Omul de afaceri a aflat că, în România, măştile vor fi obligatorii pentru copiii care vor merge, din toamnă, la şcoală. Olea s-a gândit să dea o mână de ajutor, aşa că va monta un utilaj pentru producţie chiar în România. Utilajele necesare provin din Taiwan sau din China şi sunt, în mare parte, automatizate. Cu ajutorul lor vor fi produse 60.000 de măşti pe zi şi va fi nevoie de lucrători doar la faza de împachetare. 

3-hk3-2col_1.jpg

Aşa arată utilajul cu care se vor fabrica măşti pentru prichindei

„Într-o primă fază, din China nu puteai să scoţi astfel de utilaje, pentru că făceau parte din industria strategică. Între timp, China a permis exportul şi am cumpărat de acolo. Ideea era să le aduc în România, dar este problemă cu transportul, având în vedere restricţiile de circulaţie. Din necesitate, prima maşină o vom instala în Hong Kong”, detaliază Ovidiu. Provocarea cea mai mare este materia primă, care tot din China era adusă. Cel mai greu de găsit este materialul care filtrează aerul. „Este un fel de pâslă, meltblown (polipropilenă), care nu se făcea în cantităţi mari înainte de pandemie, fiind folosită la aparatele de aer condiţionat, la filtrele de aer şi la anumite măşti. O tonă de material filtrant costa la începutul anului circa 2.500 euro. Ieri, preţul trecuse de circa 70.000 euro”, explică Ovidiu. 

Şi la partea de ţesătură folosită la fabricarea măştilor, tot China este furnizorul principal, iar preţurile au crescut foarte mult. Clujeanul recomandă ca masca să aibă certificat de conformitate şi să fie precizat pe cutie dacă dispozitivele au fost testate. 

«Voi lucra cu furnizori din SUA şi din Europa»

În ceea ce priveşte măştile pe care le va produce, Ovidiu Olea susţine că vor respecta standardul FFP 2. „Vor fi testate de un laborator independent, ca să certificăm calitatea. Trebuie să filtreze minimum 94%. Provocarea este obţinerea de material filtrant de cea mai bună calitate, la preţ rezonabil şi care să fie disponibil într-un flux continuu. Eu vreau să lucrez cu furnizori consacraţi din SUA şi Europa”. Olea estimează că va începe producţia în Hong Kong peste o lună, iar în România - până la finalul anului.

Loading...
 
 

Citește și

  • Femeie care poarta masca acasa

    Măștile vor face de acum parte din viața noastră. Și, pentru că cel puțin deocamdată se găsesc greu și costă destul de mult, nu ne putem permite să le aruncăm după o purtare. E necesar să le refolosim, însă nu înainte de a le steriliza. Cum facem acest lucru? Există mai multe metode.

  • Masca de protectie a fost purtata pentru prima ora in scopuri medicale acum 123 de ani

    Aparent banala mască de protecție a devenit un accesoriu indispensabil în această perioadă a epidemiei de coronavirus. Ignorate de populație în restul timpului, ele pot face acum diferența între sănătate și infectare, chiar între viață și moarte. Dar când s-a inventat masca de protecție? Și, mai ales, cine și când a folosit-o în scopuri medicale, așa cum o folosim și astăzi? Un chirurg francez, acum 123 de ani, dar variante primitive ale ei sunt pomenite încă din Roma antică.