Raed Arafat, despre lecția învățată în pandemie: mai multe paturi în spitale

raed-arafat.jpg

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Raed Arafat

Spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de costuri și eficiență, ele nu trebuie să fie pline pentru a putea fi considerate eficiente, a declarat Raed Arafat miercuri seara, la Prima TV. Este lecția pe care recunoaște că a învățat-o după un an greu de pandemie.

Ar trebui ca paturile să aștepte bolnavii, nu invers

„Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare de peste 90%, că abia atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă apare un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi pe cap de locuitor din Europa. Şi în condiţiile unui dezastru, ei au găsit o flexibilitate mai mare decât alte ţări. În mod normal, dacă o secţie de Terapie Intensivă este plină sută la sută toată ziua, înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a declarat secretarul de stat.

Spitalele trebuie să fie pregătite pentru orice situație

De asemenea, când vorbim despre „eficiența” spitalelor, nu ar trebui să ne gândim la costuri și avantaje, ca la fabrici. „Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, ele trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spațiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, cum se întâmplă azi, în pandemie”, a mai spus Arafat.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1