Program “O casă, o familie”. Tot ce trebuie să ştii despre noul proiect care va înlocui “Prima casă”

4-act-4-2col-credite-89415.jpg

preturi, scumpiri, inflatie, guvernator BNR, Mugur Isarescu
Ca efect, băncile ar putea scumpi creditele

Tinerii care vor să-şi a casă prin credit ipotecar o pot face prin programul ”O familie, o casă!”. Acesta este noul program care va înlocui „Prima casă”. Statul va garanta 80% din valoarea acestuia., iar avansul este între 5 și 10% din suma solicitată.

Limita maximă a creditului este 570.000 de lei – aprox 120.000 de euro. Dobânda este fixă și nu depășește 5,5%, dar poate scădea la 0,9%, fiind subvenționată de stat, funcție veniturile solicitantului și de numărul de copii, potrivit capital.ro.

Programul vrea să sprijine atât familiile tinere dar şi domeniul construcţiilor. Pentru a fi eligibilă, locuinţatrebuie să aibă măcar 2 camere și o suprafața totală care să nu depășească 100 de metri pătrați. Nu se pot achiziționa locuințe mai vechi de 5 ani.

În programul “O casă, o familie”, dobânda este fixă

Spaima cea mai mare a românilor care îşi fac credite este dobânda. Însă în acest proiect dobânda va fi fixă pe toată durata creditului. De asemenea, există o perioadă de grație pentru plată dobânzii de 3 ani de zile. Astfel se dă posibilitatea celor care se mută în locuința achiziționată prin acest program să aibă o rată mai mică, deci mai multe resurse financiare pentru achiziția bunurilor necesare într-o casă.

Totodată programul are o largă accesibilitate, dat fiind ca se adresează persoanelor cu venituri mici. Nu pot solicita credit, de exemplu, familiile de două persoane care au un venit cumulat mai mare de 10.000 de lei.

Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi.

La cererea beneficiarului, finanţatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de graţie la rambursarede maxim 3 ani, fără a depăşi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.

Statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziţionează o locuinţă de la un dezvoltator o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei, reprentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuinţele noi, cu suprafeţe între 50 şi 100 mp.

CITEŞTE ŞI: Programul ”Prima casă” continuă și în 2019, dar cu câteva modificări

Loading...

Citește și

  • Guvernul a aprobat acordarea unui plafon de garanţii pentru Prima Casă în valoare de 2,5 miliarde de lei, sumă care ar trebui să fie suficientă pentru circa 30.000 de credite. Pentru că dobânda este fixată prin lege, la acest capitol diferenţele între bănci nu sunt foarte mari. Revista “Capital” îţi arată care sunt parametrii esenţiali prin care ofertele băncilor se diferenţiază.

  • angajate CEC Bank delapidare, au furat banii clientilor

    Dacă te numeri printre cei care vor să-şi cumpere un credit prin programul “Prima Casă”, însă au dosarul blocat la bancă, din lipsă de fonduri, ai patru variante ca să ieşi din impas: aştepţi ca Guvernul să suplimenteze fondurile, depui dosarul la mai multe bănci care au fonduri de garanţii, optezi pentru rate la dezvoltator sau contractezi un credit ipotecar clasic.