Povești cu final fericit! Uite cum au învins moartea trei bebeluși născuți prematur

Ultima actualizare:
Luca şi Jessica s-au născut la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani
Luca şi Jessica s-au născut la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani

Pentru orice părinte, venirea pe lume a unui copil este cea mai mare fericire. Avem deja în faţă imaginea idilică a bebeluşului care pleacă din maternitate la sânul mamei, privit cu dragoste şi protecţie de tată. Din păcate, sunt foarte multe cazuri de copii care se nasc prematur. Pentru ei, viaţa este o luptă pentru supravieţuire. Sebi, Jessica şi Luca sunt trei dintre bebeluşii care au învins moartea.

Aproximativ 20.000 de copii se nasc prematur, anual, în România. Unii sunt atât de mici, încât ți-e teamă să îi atingi. Mulți dintre ei nu supraviețuiesc. Alții au noroc și, după câteva luni sau un an, ajung să iasă din spital în brațele părinților.

Sebi a învăţat să vorbească în maternitate

Una dintre poveşti vine de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.  Sebi a venit pe lume la 26 de săptămâni și avea 700 de grame. A învățat primele cuvinte în maternitatea  care i-a fost casă timp de  an fără o zi. În cea de-a 364-a zi, puțin după ora 9:00, medicii și asistentele medicale s-au strâns pe treptele spitalului, să sărbătorească primii aniversarea puștiului care îi învățase pe toți că victoria e cel mai adesea la capătul unui drum greu și de aceea nu trebuie să renunți, nici atunci când ai obosit să lupți. Seara, Sebi era deja acasă, gata să își înceapă cel de-al doilea an de viață la fel ca toți ceilalți copii: răsfățat, năzdrăvan, curios.

 „Sebi a luptat la început cu lipsa de surfactant și a avut nevoie de un aparat de respirație. Dar boala lui a fost foarte gravă și dacă nu am fi avut ventilatorul cu frecvență înaltă nu știm sigur dacă ar fi supraviețuit atunci, la început”, a declarat medicul neonatolog Livia Ognean.

Plămânii lui au suferit de displazie bronho-pulmonară, o formă severă, complicată cu hipertensiune pulmonară. Abia de la 10 luni s-a făcut trecerea pe un aparat de intubație mai puțin invaziv, abia atunci Sebi a dat semne că s-ar putea descurca să respire singur, cu ajutor mai puțin agresiv.   Trecerea a fost lentă, dificilă, cu suișuri și coborâșuri. ”Sunt nenumărate momentele în care am privit cu toții cu scepticism șansele de supraviețuire ale lui Sebi. Dar în final a reușit și ne-am privit cu lacrimi în ochi și cu mândrie eroul în ziua plecării acasă”, a mai spus medicul.


    Luca şi Jessica s-au născut la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani foto: Salvaţi Copiii
Luca şi Jessica s-au născut la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani foto: Salvaţi Copiii

Luca și Jessica au venit ”ținându-se de mână”

S-au născut la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani și împreună cântăreau la naștere 2.050 de grame, mai puțin decât un copil născut la termen și gata să cunoască lumea. Ei sunt Luca și Jessica. Cel mai fragil a fost Luca, plămânii lui nu se descurcau singuri, iar mama era devastată. Era singura sarcină pe care reușise să o ducă până la 29 de săptămâni. Băieţelul a fost salvat de un aparat de ventilație. „Poate să pară ceva meschin să spui că viața unui copil, viața unui nou-născut pe care o mamă l-a așteptat toată viața și care s-a născut mai devreme, depinde de maternitatea în care se naște. Când trebuie să spui : «Ne pare rău, dacă s-ar fi născut în altă parte, copilul dumneavoastră ar fi trăit», pare ceva de neconceput și totuși, viața nou-născuților depinde de cât de dotată este maternitate unde vin pe lume”, a povestit medicul Carmen Zaboloteanu, șeful secției de neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, unde Luca și Jessica au venit pe lume „parcă ținându-se de mână”.

După 60 de zile de luptă și de stat în incubatoare, cei doi frați au fost externați și medicul încă are în fața ochilor acea imagine în care copiii, fragili cât o vază cu flori, luptau împreună pentru viață.

Aparatele care au salvat viaţa celor trei micuţi au fost donate de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului de combatere a mortalității infantile.

La nivel mondial, 1 din 10 copii se naște prematur. În România, anual, s-au înregistrat 18.000 de nașteri premature, arată statisticile asociaţiaprematurilor.ro.

Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei.  Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75%  din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Citeşte şi: 

Ea este Eva Maria, fetiţa care s-a născut la 29 de săptămâni

Uite cum arată ventilatorul neonatal de 35.000 de euro! Aparatul salvează viețile bebelușilor născuți prematur la Spitalul Universitar din București

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net