NASA: 500.000 de meteoriţi şi asteroizi sunt lângă Terra

Ultima actualizare:

Peste 500.000 de corpuri cereşti sunt în vecinătatea Terrei şi sunt greu de monitorizat din cauza mărimii lor reduse, informează agenţia spaţială americană NASA.

Aceasta, împreună cu câteva universităţi şi grupuri private americane s-au mobilizat pentru a dezvolta sisteme de alertare capabile să repereze cu mult timp înainte asteroizii de talie mică, potenţial devastatori, aşa cum a fost meteoritul care s-a dezintegrat recent deasupra Rusiei, relatează AFP.

Agenţia spaţială americană spune că acum 10 ani nu am fi ştiut nici despre asteroidul DA14, iar căderile de meteoriţi mari pe Pământ este un fenomen rar: „Un incident de această amploare se produce, în medie, doar o dată la 100 de ani", afirmă Paul Chodas, unul dintre coordonatorii programului NASA de detectare a corpurilor cereşti care plutesc în apropiere de Terra, citat de AFP.

Asteroidul căzut în Rusia avea la intrarea în atmosfera terestră un diametru de 17 metri şi o masă de 10 tone. Fragmentele de meteoriţi, care au făcut peste o mie de răniţi, au produs o explozie a cărei putere a echivalat cu aceea cauzată de 500.000 de tone de TNT. Până acum, la faţa locului au fost găsite câteva bucăţi din meteorit, de 0,5 1,5 cm.

NASA a descoperit deja şi catalogat circa 95% dintre asteroizi cu diametre de peste 1 kilometru, capabili de distrugeri apocaliptice, care se află în apropiere de orbita Terrei în jurul Soarelui.

Agenţia americană finanţează cu 5 milioane de dolari un proiect al Universităţii Hawaii, denumit Atlas (Asteroid Terrestrial-Impact Alert System).

Potrivit cercetătorilor, Atlas, care va monitoriza întreaga boltă cerească pe timpul nopţii, va putea să detecteze obiecte cu diametre de minimum 45 de metri cu o săptămână înainte de eventualul impact al acestora cu Terra. Pentru asteroizii cu diametre de peste 150 de metri, acest sistem, care ar putea intra în funcţiune la sfârşitul anului 2015, va asigura o alertă cu trei săptămâni înainte de impact.

Fundaţia B612 încearcă să strângă 450 de milioane de dolari pentru a construi şi lansa un telescop spaţial ce va fi plasat pe orbita solară, la 273 de milioane de kilometri de Terra, pentru a identifica cele mai multe dintre aceste corpuri cereşti rămase deocamdată „invizibile” pentru savanţii de pe Terra.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net