Mergi la băi? Uite cum să iei bilete!

Ultima actualizare:
Cererile se depun la Casa de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului
Cererile se depun la Casa de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului

Aproape 60.000 de locuri la tratament balnear vor fi disponibile pentru anul 2015, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial. Specialiştii avocatnet.ro ne spun care sunt persoanele care pot intra în posesia biletelor şi ce acte trebuie să prezinte la Casa Naţională de Pensii.

În anul 2015, sunt disponibile aproape 60.000 de locuri la tratament balnear, conform unui act normativ publicat marţi în Monitorul Oficial. Biletele pot fi obţinute doar în anumite condiţii stabilite de Casa Naţională de Pensii.Locurile pentru tratament balnear  vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.La acest număr se va adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale  de stat pe 2015, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu operatorii economici interesaţi, în funcţie de preţurile care vor fi ofertate pe bilet. 

Cine beneficiază de tratament?

  • Persoanele care pot beneficia de tratament balnear sunt:
  • Pensionarii din sistemul public de pensii;
  • Asiguraţii din sistemul public de pensii;
  • Beneficiarii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.

Atenţie! Persoana îndreptăţită poate beneficia, pe durata unui întreg an calendaristic, de un singur bilet de tratament.În ceea ce priveşte numărul biletelor de tratament balnear care se vor acorda gratuit pentru persoanele care beneficiază de prevederile unor legi speciale, acesta se va stabili prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. De distribuirea biletelor de tratament se va ocupa Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), prin intermediul caselor teritoriale de pensii.

Cum se vor acorda biletele?

Beneficiază de bilete de tratament balnear persoanele care fac dovada faptului că au afecţiuni medicale ce necesită tratament balnear şi care au domiciliul/reşedinţa în România, au infomat reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de iararhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare.Concret, ordinea de ierarhizare este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente cererilor. Dacă, în urma calculării punctajului, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat solicitantul în ultimii doi ani. Dacă după această etapă, mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător, după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci ele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

Unde se depun cererile?


    Cererile se depun la Casa de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului
Cererile se depun la Casa de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului

Cererile se depun la Casa de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului, iar durata de sejur va fi de 16 zile. În cursul lunii februarie şi martie vor fi alocate bilete de tratament în unităţile proprii ale Casei Naţionale de Pensii Publice, respectiv în staţiunile: Amara, Buziaş, Covasna, Geoagiu, Olăneşti, Lacul Sărat, Nicolina Iaşi, 1 Mai, Pucioasa, Moneasa, Bizuşa.

Care sunt actele necesare?

  • Cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • Copie după actul de identitate al solicitantului;
  • Talonul de plată a pensiei, în original sau copie;
  • Biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie şi actul original);
  • Programul de recuperare, copie şi actul original.
  • Durata sejurului pentru un bilet este de 16 zile şi cea a tratamentului balnear este de 12 zile.
image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net