Merele, mai sănătoase decât credeai

Recomandat încă din Antichitate, consumul de mere este şi în prezent reconfirmat ca având acţiune benefică asupra stării de sănătate. Astfel, merele funcţionează ca depurative sangvine şi ca antiseptic intestinale, stimulează activitatea enzimelor şi înlesnesc arderile din organism. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Un măr pe zi ţine medicul departe, se ştie. Căci, pe lângă gustul delicios, popularul fruct este o adevărată minifarmacie. Iar cercetătorii confirmă acţiunea benefică a mărului, precum şi faptul că unele dintre cele mai valoroase substanţe se află în coaja sa. Include, aşadar, două mere în dieta zilnică şi alege soiuri vechi, mai bogate în antioxidanţi.

Quercitina, o minune 

Flavonoidul numit quercitină, un pigment gălbui prezent în mere, e important pentru sănătatea organismului. Un studiu efectuat la Envita Medical Center în America arată că această substanţă minune combate acţiunea negativă a bacteriilor, având aproape efectul unui antibiotic, precum şi pe cel al unui antiviral. În plus, acest flavonoid cu puternic efect antioxidant protejează celulele de atacurile radicalilor liberi, care pot provoca afecţiuni grave. Un alt studiu dovedeşte efectul acestei substanţe şi în diminuarea riscului bolilor cardiovasculare (ateroscleroză şi infarct), deoarece quercitina previne acumularea de grăsimi, favorizând menţinerea unui flux sangvin normal la nivelul inimii. În plus, ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi poate proteja organismul de demenţă şi de cancer. Consumate seara, merele au acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Medicii le recomandă şi pentru combaterea surmenajului fizic şi psihic, anemiei şi obezităţii. 

Susţin funcţionarea sistemului imunitar

Flavonoidele precum quercitina acţionează în echipă cu alte substanţe active, precum polifenolii, cei care dau merelor gustul acrişor. Acestea sprijină funcţionarea sistemului imunitar şi menţin supleţea vaselor de sânge. Substanţele active se află în cantitate mare chiar în coaja merelor sau imediat sub aceasta. De aceea, este bine să nu cureţi merele de coajă! Un alt lucru important este legat de faptul că unele soiuri conţin cantităţi mai mari de flavonoide şi de polifenoli. De exemplu, soiurile mai vechi, precum Frumosul de Boscop, un soi de măr de iarnă de origine olandeză, sau Goldparmäne, merele roşii, în general, şi cele Golden. Aceste fructe conţin şi o cantitate mare de fibre solubile, pectinele. Acestea „adună“ grăsimile periculoase din sânge, care sunt eliminate mai uşor. În plus, pectinele curăţă şi flora din intestine, întărind astfel sistemul imunitar. Şi în ceea ce priveşte aceste substanţe, specialiştii recomandă unele soiuri de mere, Ionatan sau Golden. La fel de important pentru sănătate este şi borul din mere, acesta ajută la întărirea oaselor şi la funcţionarea creierului.

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1