La 7 ianuarie Creștinii prăznuiesc Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Ultima actualizare:

    Sfântul Ioan Botezătorul Domnului Foto: Creștin ortodox
Sfântul Ioan Botezătorul Domnului Foto: Creștin ortodox

În data de 7 ianuarie, după Bobotează, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a propovăduit, în faţa lumii, că Iisus este adevăratul Mesia, trimisul lui Dumnezeu pe pământ. Sfântul Ioan este cunoscut sub denumirea de "Inaintemergătorul", pentru că el a anunțat venirea lui Hristos.

Soborul Sfântului Ioan se sărbătorește în lumea creștină

În ziua Soborului Sfântului  Ioan, Botezătorul este lăudat și slăvit de toți credincioșii cu cântări, pentru că prin sobor se înţelege adunarea credincioșilor în biserică, pentru a-l cinsti în această zi  pe marele Ioan, spun evangheliştii. Totodată, un astfel de sobor se  săvârşeşte în toate bisericile ortodoxe, existente în toată lumea, dar o prăznuire cu mare fast se  împlinește în aceste lăcașuri de cult care poartă hramul Sfântului Ioan.  

Naşterea Sfântului Ioan vestită de Arhanghelul Gavriil 

Ioan s-a născut în cetatea Orini. El este fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia. Fiind foarte credincioși, Elisabeta și soțul ei  se rugau de ani și ani, cerându-i bunului Dumnezeu să le binecuvânteze viața cu un copil. În acea vreme, pentru familiile de evrei care nu aveau urmași era un mare blestem. De aceea, deseori, nici jertfele acestora nu erau primite la Templu. Dar preotul Zaharia nu şi-a pierdut speranţa; se ruga împreună cu soţia sa la Dumnezeu și credeau că Dumnezeu are să le asculte rugăciunile fierbinți.

Și Dumnezeu le-a ascultat rugăcinule. Vestea referitoarea la naşterea fiului lor, atât de dorit, i-a fost adusă preotului Zaharia de Arhanghelul Gavriil, în timp ce acesta slujea în Templu.  Arhanghelul Gavriil i-a mai spus preotului Zaharia că  pruncul dăruit lor de Dumnezeu se va numi Ioan. Totuși, preotul n-a crezut  că vestea adusă de Arhanghel se va împlini. De aceea,  Gavriil i-a spus  preotului că  va rămâne mut o vreme,  până la naşterea fiului său.

Pustia a fost pentru Ioan  o înaltă școală duhovnicească Evangheliile amintesc că, dinainte de naştere, Ioan a fost ales de Dumnezeu şi vestit de prooroci ca din fragedă pruncie să sufere, să trăiască în munţi, în linişte, în post şi în singurătate. Pustia a fost pentru Ioan cea mai înaltă şcoală de formare duhovnicească şi l-a  pregătit pentru a fi prooroc şi Înaintemergator, propovăduitor al pocăinţei şi botezător al lui Hristos.

Misiunea Sfântului Ioan

Când Iisus a venit la râul Iordan să fie botezat, văzându-L, Ioan a zis către mulţime: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel Ce ridică păcatele lumii. Acesta este cel despre Care eu am zis: După mine vine un bărbat Care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era. Şi eu nu-L ştiam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă (Ioan 1, 29-31).

Oamenii veneau în pustie să-l asculte pe Ioan

După Botezul Domnului, Dumnezeu l-a trimis pe Ioan să-L propovaduiasca atât pe Mesia, cât și pocăinţa în pustiu şi nu în Ierusalim, în mijlocul mulţimii. În acest fel, când oamenii veneau de bunăvoie în pustie să-l asculte pe Ioan şi să-i urmeze învăţătura, atunci pocăinţa lor era o alegere de bunăvoie, iar roadele au fost mai bogate, spun sfinţii părinţi.

Ioan l-a văzut prima dată pe Duhul Sfânt

 Sfântul Ioan Botezătorul a avut o mare bucurie pentru că l-a văzut  pentru prima dată pe Duhul Sfânt ca pe un porumbel coborându-se peste fiul lui Dumnezeu. Şi mai mult decât atât, Sfântul Ioan  a înţeles existenţa Sfintei Treimi și i-a îndemnat  pe credincioși să  se boteze pentru că Sfânta Treime este cea care ne-a arătat schimbarea, sfinţirea şi restaurarea lumii. Nu numai Hristos a fost cel care a participat la această lucrare, ci şi Duhul Sfânt şi Tatăl care l-a arătat lumii pe fiul său.  Iisus s-a botezat, pentru ca noi  să ne botezăm.

În istoria creștinătății au rămas cuvintele moralizatoare ale ascetului Ioan

Model de pocăinţă, de înfrânare şi de puritate, Sfântul Ioan, predicatorul ascet, a activat în preajma Iordanului. În predicile sale, Ioan a pledat pentru pocăinţă şi nu l-a scutit de critici nici pe regele Irod Antipa, pentru adulterul cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg, Filip. Au rămas în istoria creştinătăţii vorbele sale moralizatoare, adresate regelui: „ Nu ţi se cade ţie, să iei de soţie pe femeia fratelui tău, Filip!

Ioan a fost ucis prin decapitare

Regele l-a întemniţat pe Ioan, iar Irodiada a pus la cale o răzbunarea cumplită. La o aniversare, când regele şi-a sărbătorit ziua de naştere, cu mare fast, la îndemnul Irodiadei, fiica acesteia, Salomeea, a dansat în faţa oaspeţilor şi a tatălui său vitreg, Irod Antipa. Ameţit de vin, Irod i-a promis Salomeei că-i îndeplineşte orice dorinţă. Sfătuită de mama sa, tânăra i-a cerut regelui Irod capul Proorocului Ioan. Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan a fost ucis prin decapitare în aceeaşi seară, iar capul lui i-a fost adus Salomeei, ca un trofeu, pe o tavă. În sens duhovnicesc, pentru creştinătate, Sfântul Ioan  continuă să fie considerat Înaintemergătorul Domnului.

„Sfântul Ioan  este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfâtul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil  cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg: De la această critică i s-a tras şi sfârşitul tragic. Pentru personalitatea sa bine conturată, pentru virtuţile alese dumnezeieşti, Biserica i-a rânduit mai multe zile de pomenire , cele mai importante fiind: pe 7 ianuarie,  când se prăznuieşte Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului ( în sobor Sfântul este sărbătorit de oameni împreună cu îngerii); pe 24 iunie- ziua Naşterii sale (Sânzienele, în tradiţia populară) şi pe 29 august- decapitarea Sa (Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul)”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie,  preot la Biserica Sfânta Vineri din Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu).       

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net