6 august: Schimbarea la Faţă- Istoricul sărbătorii

Ultima actualizare:

An de an, la 6 august, prăznuim una dintre cele mai mari sărbători creştine- Schimbarea la Faţă a Mântuitorului pe Muntele Tabor. Acolo, pe Muntele Tabor, Mântuitorul Iisus Şi-a arătat Slava dumnezeiască înaintea Apostolilor Săi. Până la acel eveniment, cu toate că Sfinţii Apostoi au fost martori la minunile lui Iisus, minuni puternice şi semne ale dumnezeirii Sale, totuşi, în sufletul lor, Apostolii îl considerau pe învăţătorul lor tot ca pe un om - un ales trimis de Dumnezeu în mijlocul oamenilor.

După întâmplările petrecute pe Muntele Tabor, când a avut loc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, Sfinţii Apostoli s-au convins cu adevărat că marele lor Învăţător este şi omul lui Dumnezeu, şi Dumnezeul adevarat. Ca martori ai evenimentelor văzute şi trăite de ei pe muntele Tabor, apostolii au mărturisit că nu le vor uita niciodată.

În popor, sărbătoarea are mai multe denumiri  Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia (denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie) şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”şi are sensul de a certa pe cineva. În schimb, în limba greacă, denumirea sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul a atribuit acestei sărbători denumirea de Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos. 

Evenimentul religios al Schimbării la Faţă a Mântuitorului de pe Muntele Tabor s-a petrecut cu câteva luni înainte de răstignirea Sa. Primii trei Sfinţi Evanghelişti Matei, Marcu şi Luca istorisesc că, la o săptămână după ce Mântuitorul le-a vestit ucenicilor patimile pe care le va îndura în curând, pentru mântuirea oamenilor, El a urcat pe Muntele Tabor în Galileea, însoţit de trei dintre ucenicii Săi: Petru, Iacov şi Ioan. Atunci, aceştia s-au convins că Iisus nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu, pentru că   în timp ce Iisus se ruga Tatălui Ceresc, ucenicii Săi au adormit. Când s-au trezit din somn, cei trei ucenici au avut parte de o privelişte “nemaivăzută”.  

Ucenicii au trăit momente de iluminare  

Iisus „S-a  Schimbat la faţă înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi s-au arătat lor Moise şi Ilie , vorbind cu El”. (Matei-17, 2-3). Atunci ucenicii s-au speriat, iar pe când contemplau lumina dumnezeiască au trăit momente de iluminare. Petru i-a spus lui Iisus: „ Doamne, bine este să fim noi aici, iar dacă voieşti, voi face trei colibe : Ţie una, lui Moise una şi lui Ilie una.”

Întâmplările de pe Muntele Tabor i-a emoţionat pe ucenici

În timp ce Petru vorbea cuprins de euforie, un nor s-a coborât asupra ucenicilor, i-a umbrit, iar din cer s-a auzit un glas: „Acesta este Fiul meu Cel iubit, în care am binevoit; pe Acesta să-L ascultaţi!” Auzind acel glas, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au înspăimântat foarte” (potrivit mărturiei Evanghelistului Matei 17, 2-6). În acele momente emoţionante, Iisus S-a apropiat de ucenici şi Le-a zis: „Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!”.

De asemenea, o altă întâmplare i-a emoţionat din nou pe ucenicii lui Iisus : ridicându-şi privirea, Petru, Iacov şi Ioan L-au văzut  doar pe Iisus-Moise şi Ilie nu mai erau. Pe când coborau din munte, Iisus Le-a poruncit ucenicilor:”Să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morţi!”

Praznicul Schimbării la Faţă este o sărbătoare a luminii

Praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus este un  praznic al luminii, pentru că Lumină era Faţa Domnului Iisus ce lumina ca lumina soarelui; din lumină erau veşmintele Lui ca strălucirea orbitoare a zăpezii; lumină era chiar norul care i-a învăluit pe toţi- de fapt o lumină atât de neobişnuită, ce i-a umplut de teamă pe  Apostoli, încât ei au căzut cu faţa la pământ.

Împărăteasa Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului datează din secolul al IV-lea. Evenimentul religios face referire la împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. În amintirea acestui eveniment, împărăteasa a zidit o biserică pe muntele Tabor.

Această sărbătoare anticipează învierea lui Hristos

Referitor la praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă,  comentatorii Evangheliei susţin că această sărbătoare a Domnului anticipează învierea lui Hristos. Totodată, descrierea evenimentului religios de cei trei Evanghelişti scoate în evidenţă faptul că Iisus este, cu adevărat, fiul lui Dumnezeu. 

„Prin praznicul Schimbării la Faţă a Domului, Dumnezeu-Tatăl certifică în faţa Apostolilor prezenţi la acest eveniment, dumnezeirea Fiului Iisus Hristos: „Acesta este Fiul Meu Prea Iubit!”. La acest praznic luminos al credinţei strămoşeşti, primim îndemnul să facem ascultare Fiului Iisus Hristos, cum spune Sfânta Evanghelie : „Pe Acesta să-L ascultaţi!”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din  Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu)

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net