Klaus Iohannis, despre măsurile de după 15 mai: „Se mențin declarațiile scrise la deplasarea între localități”

klaus-iohannis.jpg

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a anunțat ce se redeschide din 15 mai și ce măsuri devin obligatorii

„Nu este momentul să ne relaxăm prea mult”, a declarat azi președintele Klaus Iohannis, într-o conferință în care a prezentat punctual ce măsuri se vor lua începând cu 15 mai. Potrivit șefului statului, va fi obligatorie purtarea măștii, păstrarea distanței și declarația pe proprie răspundere, însă doar pentru deplasările între localități.

Ce devine obligatoriu după 15 mai:

  • Purtarea măștii care acoperă gura și nasul, atunci când suntem în spații interioare (în magazin, în mijloacele de transport public).
  • Păstrarea distanței de un metru și jumătate între persoane.
  • Igiena mâinilor e extrem de importantă, ma mai spus Klaus Iohannis. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât de des posibil.

Ce se redeschide din 15 mai:

  • Președintele a precizat că se va redeschide parțial comerțul: „Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire, muzeele”.
  • „Recomandăm autorităților să redeschidă parcurile pentru accesul publicului”.
  • Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale: în prima fază în exterior, în curtea bisericii. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În etapele 2 și 3 condițiile vor fi rediscutate.
  • Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, însă competițiile sportive nu vor fi reluate acum, în prima etapă. În ceea ce privește sportivii amatori, aceștia pot să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual (inclusiv dacă se folosește o bază sportivă), dar numai în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.

La ce se renunță:

  • La OBLIGAȚIA de a sta acasă.
  • La obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. „Totuși, în interesul nostru, nu trebuie să exagerăm. Renunțați la deplasările la care se poate”, recomandă șeful statului.
  • Rămâne obligatorie în această primă etapă interzicerea deplasării în afara localității, cu mici excepții (pentru cei care merg la serviciu, care ies la munci agricole, care fac sporturi individuale cum ar fi mersul cu bicicleta). Totuși, va fi nevoie în continuare de o declarație pe proprie răspundere scrisă dacă vă deplasați dintr-o localitate în alta. Măsura nu se aplică celor care se află în zonele metropolitane.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1