Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Luminată: Ce păţeşti dacă munceşti azi

Ultima actualizare:

    Izvorul Tămăduirii: azi nu e voie să se lucreze, dar nici să se facă curat în casă
Izvorul Tămăduirii: azi nu e voie să se lucreze, dar nici să se facă curat în casă

În prima vinere după Paşti, cunoscută drept Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. În această zi, credincioşii merg în pelerinaj la mânăstirile din ţară, iar în biserici are loc slujba de sfinţire a apei, cunoscută sub numele de Aghiasmă Mică.

Potrivit tradiţiei, sărbătoarea Izvorul Tămăduirii (Vinerea Luminată) are o istorie veche de 1500 de ani şi evocă un miracol care datează din secolul al V-lea, pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu puţin timp înainte ca acest a să ajungă împărat. Când se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, el a întâlnit un bătrân orb. Leon l-a luat de mână şi s-a oferit să-l călăuzească. Orbului i s-a făcut sete, iar Leon a căutat un izvor. Cu ajutorul unei voci, el a găsit Izvorul tămăduirii, iar orbul şi-a recăpătat vedere după ce a băut din el. 

În această zi, creștinii care respectă tradițiile se spală cu rouă și beau Aghiasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca.

Izvorul Tămăduirii - Vinerea Luminată: credicioşii nu au voie să facă curat şi să lucreze

În vinerea Izvorului Tămăduirii, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremeuri, cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.Tot în această zi, nu se face nicio treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. În plus, nu se croiesc lucruri, pentru că acestea nu vor fi de folos şi nu vor fi terminate niciodată. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

Izvorul Tămăduirii- Vinerea Luminată: tradiţii care aduc noroc

În toate lăcaşurile ortodoxe  de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat sărbătorii Izvorul Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. După slujba de sfinţire, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

Apa sfinţită de Izvorul Tămăduirii are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.  

Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net