Izolați-vă acum, ca să puteți fi împreună de Sărbători! Răzvan Cherecheș ne spune „pățania lui Moș Crăciun”

Ultima actualizare:
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică

Vrei să mergi la părinți sau la bunici de Sărbători, vrei să faci Revelionul cu prietenii și crezi că, pentru siguranță, cea mai bună soluție e realizarea unui test COVID cu 1-2 zile înainte? Greșit! Acesta poate să nu fie relevant. Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș ne spune „povestea lui Moș Crăciun” și explică de ce singura variantă ar fi izolarea la domiciliu, începând de azi.

Povestea lui Moș Crăciun

„El este Crăciun. Moș Crăciun. Pe 20 decembrie a avut o discuție prietenească la o cafea cu un elf, pe o terasă închisă. Pe 20 decembrie Moșul fost expus la COVID-19 (n.r. fără să știe). Pe 23 decembrie, și-a făcut testul, ca să fie sigur înainte să livreze cadourile. A ieșit negativ.  Astfel, pe 24 decembrie, seara, Moș Crăciun a livrat milioane de cadouri, a mâncat prăjituri și lapte și a pupat milioane de copii, în timp ce era infecțios și asimptomatic. Pe 27 decembrie, Moș Crăciun a dezvoltat simptome și a fost testat pozitiv la COVID-19. Nu fi ca Moș Crăciun! Stai acasă ca să nu îți infectezi familia! SAU, începând de azi, izolează-te până la Crăciun (tu și toată familia), ca să puteți fi împreună”, a povestit Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe pagina sa de Facebook.


    Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică

Ce presupune această izolare

Această izolare presupune anularea tuturor interacțiunilor cu alte persoane, chiar și cu cei mai apropiați prieteni; cumpărăturile se fac rar și, de preferat, online; fără ore întregi petrecute prin mall-uri, după cadouri, fără mers la birou sau prin spitale, fără călătorit cu mijloace de transport în comun. Dacă te întrebi cum v-ați putea izola toți în casă timp de 10 zile, cine mai muncește, tot specialistul dă răspunsul: „atunci stați în propria casă de Crăciun!”. E simplu.

În ce situație testele pot fi irelevante

La un an de când a apărut, încă nu se cunosc o mulțime de lucruri despre acest virus. Cum ar fi perioada de incubație. De obicei, testul e relevant și se face după 5-6 zile de la expunere. Totuși, „avem persoane care se pozitivează la 24 de ore de la contact, așa cum sunt cazuri de persoane care se pozitivează după 14, chiar după 21 de zile. Cred că persoanele care au o imunitate foarte bună pot să se pozitiveze mai târziu. Tot acestea e posibil să aibă o concentrație mai scăzută de virus la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează proba, astfel că testul dă rezultat negativ. Dar asta nu înseamnă că infecția nu există în organismul lui”, a declarat pentru ziare.com medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Alți specialiști citați de Sound of Science au povestit că au existat pacienți testați negativ dimineața și pozitiv după-amiaza. În concluzie, nu se știe exact când e momentul în care o persoană infectată cu SARS-CoV-2 generează un test pozitiv. Din acest motiv, testele pot fi irelevante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net