Îi e frică de prima zi de şcoală? Aşa îl pregăteşti!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru mulţi copii de clasa zero sau clasa întâi, începerea şcolii înseamnă mari emoţii. Vor merge într-un mediu nou, printre oameni noi, colegi noi, de acum vor trebui să respecte un program şi reguli mai stricte. Nu va fi uşor, mai ales pentru cei neastâmpăraţi sau pentru cei timizi din fire.

Ziua de 16 septembrie e un pas important în viaţa copilului. De atunci i se va schimba programul de somn, de masă, preocupările, mediul şi prietenii. Prin urmare, trebuie ajutat să se acomodeze. Psihologul Click!, Mihaela Vintilă, te sfătuieşte să-i prezinţi şcoala în termeni cât mai frumoşi, să-i povesteşti tot ce va face acolo. Nimic nu trebuie să-l ia prin surprindere pentru că îi va spori emoţiile.

simeon stalpnicul png

Cel mai greu le va fi celor timizi, fricoşi, introvertiţi. Pe ei, şcoala îi sperie mai mult decât pe alţi copii. „Trebuie încurajat. Şcoala să fie prezentată ca locul în care va desena mai mult, de unde va afla o mulţime de lucruri interesante, iar că doamna învăţătoare e la fel de drăguţă ca şi educatoarea", spune Mihaela Vintilă. Indiferent de rezultate, trebuie încurajat. Clasa zero sau clasa întâi sunt esenţiale pentru viitorul lui în şcoală. Nu trebuie demoralizat! Dacă are încredere în forţele proprii, va ajunge să iubească învăţătura.

La fel de greu le va fi copiilor foarte alintaţi, care nu au fost responsabilizaţi până acum. Şcolarii au griji, au teme de făcut, trebuie să se descurce singuri, măcar pentru câteva ore din zi. „În această săptămână, părinţii trebuie să-l obişnuiască treptat cu programul de masă şi de somn cerute de şcoală, şi să-i limiteze timpul petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului. „Răsfoiţi împreună cărţile, pune-l să scrie, să coloreze, pentru a se familiariza cu această activitate. Încearcă să-i stârneşti curiozitatea, nu să-l obligi, pentru a nu căpăta aversiune", te sfătuieşte specialistul Click!. Tot acum puteţi merge să-i arăţi şcoala, să-l obişnuieşti cu traseul. Pregătiţi împreună ghiozdanul şi hăinuţele.

Trucuri ca să-ţi umpli timpul după ce copilul a plecat de acasă

Pentru cei ai căror copii sunt mari, la liceu sau facultate, plecarea lor de acasă în alt oraş îi poate aduce pe părinţi în pragul depresiei.

Psihologii numesc acest sentiment „sindromul cuibului gol". Nu trebuie să cădeţi în depresie! O nouă viaţă plină de bucurii poate începe şi după plecarea copilului.

Refaceţi-vă viaţa socială. Ieşiţi cu vechii prieteni, mergeţi în vizite, în vacanţe, cultivaţi-vă hobby-urile. Sau vă puteţi lua un animal de companie. Nu renunţaţi la micile bucurii (gătit ceva bun, pus flori în vază, etc.).

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net