Iată care bănci au scumpit creditele în lei!

Ultima actualizare:

    Băncile şi-au  majorat rata  de profit
Băncile şi-au majorat rata de profit

În timp ce indicele Robor scade văzând cu ochii, unele bănci, în loc să ieftinească creditele în lei, le-au scumpit. Specialiştii conso.ro ne spun care sunt instituţiile bancare care au ales această variantă.

Deciziile Băncii Naţionale s-au răsfrânt asupra nivelului ratelor interbancare, ale căror declin a fost accelerat din cea de-a doua jumătate a anului trecut. Ultima mişcare de acest gen a coborât dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, de 3.75%.

Ratele Robor ating valori tot mai mici şi au ajuns acum chiar sub pragul de 2% (pentru scadenţa la trei luni). Acest indice este utilizat de bănci pntru a actualiza nivelul dobânzilor variabile la credite. Tendinţa firească ar fi fost ca dobânzile la creditele în lei să scadă.

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Au crescut marjele fixe de dobândă

Unele bănci acţionează însă contra curentului. În loc să urmeze trendul de ieftinire a creditelor în lei, au ales să compenseze scăderea Robor prin creşterea marjelor fixe de dobândă. În unele cazuri, băncile au anulat total scăderea Robor, iar altele au ales chiar să scumpească creditele cu un procent mai mare decât scăderea adusă de Robor. Astfel, efectele măsurilor luate de BNR nu ajung să fie resimţite în multe cazuri şi de către client.

Băncile şi-au majorat rata de profit

Millennium Bank a aplicat o creştere de până la 2,1 puncte procentuale a marjei fixe peste Robor la 6 luni în cazul ofertei de credite garantate. Marja de dobândă este acum cuprinsă între 4-5,5% pentru creditele pentru locuinţă, respectiv între 6-6,5% pentru creditele pentru nevoi nenominalizate cu ipotecă.

Bănci precum ING Bank, OTP Bank şi Raiffeisen Bank s-au evidenţiat prin creşterea dobânzilor în cazul creditelor de nevoi personale fără garanţii imobiliare.

Raiffeisen Bank - Raiffeisen Bank a scumpit semnificat acest credit. Marja fixă peste Robor la 6 luni a crescut cu 2 procente, până la niveluri cuprinse între 8,5% şi 12,5%, odată cu reintroducerea comisioanelor de analiză dosar de 200 de lei şi a comisioanelor de administrare lunară de 5 lei pe lună.

ING Bank - Cei care se îndreaptă către un credit la ING Bank, vor plăti marja fixă între 7,5% şi 15%, în creştere cu până la 0,9 punct procentual.

OTP Bank - În cazul OTP Bank, rata de dobândă variabilă a suferit creşteri cu până la un procent odată cu venirea noului an. Clienţii pot opta pentru credite cu marja peste Robor la 3 luni între 8,16% şi 20,66%. Grila de dobânzi este construită sub formă de interval, în funcţie de profilul de risc al fiecărui solicitant în parte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net