Cum se sărbătorește Mica Unire în toată țara! La Iași se întinde o masă pentru 5000 de persoane

7363160-mediafax_foto-liviu_chirica.jpg

Președintele Klaus Iohannis, în 2016, prins în Hora Unirii, la Iași
foto: Mediafax

În 24 ianuarie 2020 se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), cunoscută şi sub numele de Mica Unire. Deşi vor fi organizate evenimente în toată ţara, centrul de interes va fi la Iaşi, unde va fi întinsă o imensă masă populară, pentru 5.000 de persoane, la care sunt aşteptaţi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Ludovic Orban.

IAŞI. Manifestările din capitala Moldovei includ concerte de muzică populară, defilări ale unităţilor militare şi un ospăţ. Potrivit autorităţilor locale, se vor împărţi ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti pentru 5.000 de persoane. Programul începe la ora 11.30, cu un concert de muzică populară, urmat de un Te Deum susţinut de preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Episcopia Romano-Catolică de Iaşi. După slujbă vor fi depuse coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va fi organizată o paradă militară şi o imensă horă a  Unirii, în care se vor prinde şi Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Manifestările se încheie la ora 14.15, cu un concert de muzică populară la care participă interpreţii Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Margareta Clipa, Laura Lavric, Ştefan Pintilii şi Ansamblul de dansuri „Mugurelul”. 

BUCUREŞTI. Între orele 10:00 - 14:00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va avea loc o manifestare istorico-militară: „Fraţi de arme peste Milcov”. În curtea muzeului vor avea loc prezentări de uniforme şi echipament militar de epocă, demonstraţii de instrucţie de front şi tactică, în conformitate cu regulamentele militare ale acelei perioade. 

CLUJ. De Ziua Unirii Principatelor Române, vor fi evenimente organizate la bustul domnitorului Al. Ioan Cuza, în Piaţa Unirii, Piaţa Avram Iancu şi la Cinema „Florin Piersic”. Ceremoniile vor începe la ora 11.00 cu o slujbă religioasă, urmată de defilarea unor detaşamente din Divizia 4 Infanterie „GEMINA”. La ora 16.00 este un concert folcloric în Piaţa Unirii, iar pe scenă nu vor lipsi Ansamblul Folcloric „Crăişorul”, Ioan Berci, Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Sfechiş, Ansamblul Folcloric „Mărţişorul” ori Aurel Tămaş. La ora 19.00, Mircea Vintilă va susţine în acelaşi loc un recital de muzică folk, iar evenimentele vor fi încheiate la ora 20.00 cu un imens spectacol de artificii în Piaţa Avram Iancu.

FOCŞANI. Evenimentele se vor derula în Piaţa Unirii şi vor începe la ora 11.00, cu o paradă militară, urmată de Hora Unirii.

PLOIEŞTI. La Colegiul Naţional Al. I. Cuza, în faţa Primăriei, precum şi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a fost anunţată oficierea de slujbe religioase, urmate de alocuţiuni şi depuneri de flori din partea autorităţilor. Cei prezenţi vor încinge apoi Hora Unirii. 

Alexandru Ioan Cuza, domnitor peste două ţări care au devenit una

 

La 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Astfel se împlinea ceea ce ulterior s-a numit Mica Unire. Marile puteri erau puse în faţa faptului împlinit, deoarece acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, respectiv cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat. Peste doi ani, administraţia lui Cuza unifica instituţiile, iar Unirea devenea una reală.

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Momentul alegerii lui Cuza ca domn al Tarii Romanesti de catre Adunarea electiva, la 24 ianuarie 1859, a fost imortalizat pe panza de pictorul Theodor Aman

    Acum 161 de ani, la 24 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Țării Românești. După alegerea din 5 ianuarie ca domn al Moldovei, se înfăptuia, practic, unirea celor două principate române, mai întăi sub forma unei „uniuni personale”, pe durata domniei lui Cuza, singura formă de unire acceptată la acel moment de Turcia, puterea suzerană. La alegerea lui în Țara Românească, Al. I. Cuza nu a fost prezent, noul domn ajungând în București abia la 8 februarie 1859.

  • alexandru ioan cuza portret

    Un bărbat semeț, cu părul negru ca abanosul, o ținută perfectă. Așa îl cunoaștem pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, din manualul de istorie. Însă, există un portret mai puțin cunoscut al fondatorului României moderne.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1