Firea: „Doar VIP-urile primesc plasmă pentru tratamentul anti-Covid”

Ultima actualizare:

    Tratamentele pe bază de plasmă sunt folosite în multe țări în lupta cu SARS-CoV-2
Tratamentele pe bază de plasmă sunt folosite în multe țări în lupta cu SARS-CoV-2

Tratamentul cu plasmă hiperimună, considerat salvator pentru bolnavii de coronavirus aflați în stare gravă, este un lux în spitalele din România. De el ar beneficia „doar VIP-urile”, nu „oamenii de rând”, după cum a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Cum persoanele vindecate nu se îngrămădesc să doneze plasmă, pentru a rezolva problema, edilul a anunțat că îi va recompensa pe donatori cu tichete în valoare de 1.000 de euro.

Firea: „În acest moment, doar VIP-urile primesc plasmă”

Gabriela Firea, primarul Capitalei
Gabriela Firea, primarul Capitalei

„În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care au deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei? În acest moment doar VIP-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare", a afirmat Firea la România Tv, potrivit Hotnews.

ÎPS Pimen și soțul Andreei Esca, printre „VIP-uri”

Printre VIP-urile la care face referire Gabriela Firea se numără ÎPS Pimen, în mai, și soțul Andreei Esca, Alexandre Eram, în iulie. Utimul s-a făcut bine, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților nu a putut fi salvat, în ciuda intervenției.

Bucureștenilor care donează li se promit vouchere de 1.000 de euro

Proiectul inițiat de Firea, „Donează plasmă, salvează viață”, prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei, sub forma unui pachet de vouchere, fiecărei persoane care a trecut prin boală și acceptă să doneze plasmă. Asta deoarece, cu toate că avem peste 30.000 de români vindecați de coronavirus, nici 500 nu s-au îngrămădit până acum să doneze. Proiectul a fost adoptat joi de Consiliul General al Capitalei cu 33 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 7 abțineri. Se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau cu viză de reședință în municipiul București. Edilul a afirmat că, cine dorește să doneze umanitar, fără să ceară stimulente, o poate face în continuare. Rămâne de văzut câți buni samariteni se mai ridică, în această situație, să doneze necondiționat, dar și dacă inițiativa va intra în vigoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net