Face mărţişoare din cocă să ajute un băiat orb

Ultima actualizare:

    Mărţişoarele-ie, confecţionate de Ana Tîrlea şi elevii ei
Mărţişoarele-ie, confecţionate de Ana Tîrlea şi elevii ei

Ana Tîrlea e o talentată învăţătoare din municipiul Motru, care iubeşte tradiţiile şi le transmite elevilor săi. Anul acesta, Ana a realizat mărţişoare din aluat, iar banii obţinuţi vor fi donaţi unui băiat orb care trebuie să se opereze la o clinică din Thailanda.

An de an, la clasa Anei Tîrlea de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Motru, şcolarii învaţă noi metode de a confecţiona mărţişoare pentru cei dragi. Anul acesta, elevii şi învăţătoarea lor Ana au făcut mărţişoare pentru a ajuta un adolescent grav bolnav. Robert Negomireanu, 18 ani, are nevoie de 27.000 de dolari pentru a se opera în Thailanda, altfel va rămâne orb. Boala rară l-a făcut să îşi piardă treptat vederea, iar în prezent elevul vede 10% cu un ochi şi 15% cu celălalt. Impresionaţi de drama copilului, Ana Tîrlea şi elevii săi au trecut la treabă.


    Banii strânşi de învăţătoarea Ana Tîrlea vor ajunge la Robert
Banii strânşi de învăţătoarea Ana Tîrlea vor ajunge la Robert

Ana Tîrlea a găsit într-o carte veche informaţii despre mărţişoarele din vremea în care nu exista plastilina şi a adaptat reţeta. Nu a folosit lut, ci făină, apă şi sare. Nu coace coca, ci o lasă doar să se usuce bine. „Ne-am gândit să adaptăm, căci pe vremuri se făceau mărţişoare din lut: am făcut o cocă, un aluat din cantităţi egale de sare şi făină şi jumătate de cantitate de apă. Amestecăm bine, facem aluatul, îl întindem şi apoi decupăm formele. Am făcut din carton un şablon în formă de ie sau cămaşă tradiţională şi unul în formă de inimioară. După ce aluatul se întinde, se decupează formele şi se pun la uscat la loc călduţ, pe calorifer sau la temperatura unei camere bine încălzite. A doua zi, după ce sunt uscate bine, se pictează. Le-am făcut cu motive tradiţionale. Am lucrat şi eu, şi elevii mei, şi a fost foarte frumos! Copiilor le-a plăcut foarte mult”, ne-a spus învăţătoarea Ana Tîrlea.

Mărţişoarele nu au preţ, fiecare cumpărător oferă cât vrea, iar banii ajung în contul lui Robert. 

Cine vrea să-l ajute pe Robert Iulian Negomireanu poate dona în contul deschis la BCR Gorj Constantin Brâncuşi: Cod IBAN: RO59 RNCB0569157019630001

SWIFT/BIC: RNCBROBU.

O bibliotecară din Botoşani face mărţişoare din căţei de usturoi


    Cătălina Moisa i-a învăţat pe copiii din sat să facă mărţişoare şi tablouri din usturoi
Cătălina Moisa i-a învăţat pe copiii din sat să facă mărţişoare şi tablouri din usturoi

Satul Copălău, din judeţul Botoşani, este renumit în toată ţara pentru culturile de usturoi. De altfel, această plantă este şi brand-ul comunei, localnicii lăudându-se cu proprietăţile unicat ale usturoiului de Copălău, produs agricol pe care autorităţile vor să-l facă marcă înregistrată. Unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de usturoi din Copălău este bibliotecara comunei, Cătălina Moisa, o săteancă de 39 de ani.

Pentru Cătălina Moisa, însă, usturoiul nu este doar o plantă pe care o cultivă şi care-i asigură un venit suplimentar, ci şi un prilej de a se manifesta artistic. Săteanca a inventat un stil unicat de artă decorativă bazat pe usturoi. Aşa a început să confecţioneze decoraţiuni din usturoi, informează adevarul.ro. Usturoiul este tratat cu lac pentru a nu mirosi. Din mâinile dibace ale botoşănencei iau naştere tablouri cu diferite personaje, animale, peisaje şi buchete. Acum, Cătălina Moisa a început să facă şi mărţişoare din usturoi. Pentru un mărţişor nu-ţi trebuie decât aţă, hârtie, lipici, usturoi şi apoi, pas cu pas, în maximum 30 minute poţi admira lucrarea“, spune Cătălina Moisa.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net