EXCLUSIV Totul despre schimbările din învăţământ. INTERVIU cu Remus Pricopie, ministrul educaţiei

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

"Pe mine mă interesează ce fac copiii la şcoală, nu cât stau la şcoală. Voi lucra cu specialiştii, nu voi face schimbări doar pentru că mi-a venit mie o idee. Nu mă pricep la toate”, spune noul ministrul al educaţiei Remus Pricopie, care a acordat pentru Click! un interviu în exclusivitate.

Învăţământ obligatoriu de la 6 ani

Rămâne clasa pregătitoare sau nu? Mai sunt trimişi copiii la comisii de evaluare?

„Învăţământul obligatoriu rămâne de la 6 ani. Aşa este şi în celelate ţări UE. Se păstrează şi clasa pregătitoare, dar vom analiza ce nu a funcţionat la înscrierile din 2012 şi vom aduce corecţii. Anul trecut, au fost două generaţii de copii, de 6 şi 7 ani, a fost mai greu, dar în acest an doar trebuie umblat la modul de înscriere, astfel încât părinţii să nu mai aibă probleme. Comisiile de evaluare a copiilor de 6 ani sunt necesare pentru că şi educatorii şi părinţii trebuie să afle dacă au un copil dezvoltat pentru şcoală.”

Părinţii se plâng că nu se mai dau premii cu coroniţă în clasele  primare şi că nu mai este concurenţă între copii, pentru premii.

„Specialiştii consultaţi de mine spun că sunt corecte calificativele. În felul acesta nu se pun etichete copiilor: tu eşti bun iei premiu, tu nu primeşti nimic.”

Şcolarii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt evaluaţi la nivel naţional. Cui foloseşte această verificare la vârste atât de mici?

„E normal să îţi dai seama unde te afli, la ce nivel eşti, apoi să iei măsuri de îmbunătăţire a programelor a metodelor de predare. Toate ţările din lume fac aceste teste, iar ţara noastră se află pe poziţii slabe, comparativ cu alte ţări.”

Toţi copiii vor o vacanţă de vară mai lungă, la fel şi hotelierii. Veţi muta Evaluarea naţională în timpul anului şcolar?

„Din păcate, nu este posibil. Şi aşa România are un an şcolar foarte scurt, în comparaţie cu celelalte ţări din Europa. În Germania, Italia şi Danemarca se învaţă 200 de zile, iar la noi doar 178 de zile. Însă, pe mine mă interesează ce fac copiii la şcoală, nu cât stau în clase.  Asta înseamnă că trebuie regândite manualele şi programele şcolare. De pildă, Coreea va disfiinţa manualele din 2015 şi le înlocuiesc cu tablete electronice. Mi se pare o idee foarte bună.”

"Evaluarea naţională rămâne neschimbată, la sfârşitul anului şcolar. Voi întreba specialiştii dacă este necesar ca pentru media de admitere în liceu să fie luate în calcul toate notele sau numai cele din clasele a VII-a şi a VIII-a. Îi voi întreba dacă este nevoie de notă la Sport, Muzică şi Desen. Nu toţi copiii au aptitudini pentru aceste discipline şi nu cred că ar trebui să contribuie la medie. Admiterea la liceu va rămâne la fel în acest an, dar nu exclud ca, în curând, liceele care doresc să poată organiza examen, înainte de repartizarea computerizată.”

„Evident că trebuie făcute. Am văzut să rezultatele sunt slabe şi atunci ne întrebăm cum să îi mobilizăm pe elevi şi pe profesori. Simulările sunt un antrenament foarte bun şi necesar înaintea examenelor. Ştii cum stai, la ce nivel eşti.”

„Acest subiect este în discuţie. Eu cred că ar fi corect un examen diferenţiat, cât mai aproape de profilul studiat. Ar fi corect, de pildă, ca subiectele pentru Matematică să fie diferite, în funcţie de profilul liceului şi de numărul de ore studiate. Olimpicii pot avea subiecte mai grele pentru că sunt în concurenţă, este altceva.”

Nemţii învaţă 200 de zile, în România doar 178 de zile

În alte ţări, durata anului scolar este semnificativ mai mare: Germania - 205 zile, Danemarca si Italia - 200 zile, Marea Britanie si Olanda - 190 zile, Belgia si Polonia - 185 zile, Suedia - 182 zile, Ungaria - 181 zile, în timp ce în România sunt doar 178 de zile.

În majoritatea ţărilor europene anul şcolar începe în jurul datei de 1 septembrie: Belgia, Germania, Marea Britanie, iar în altele chiar mai devreme, Danemarca, Austria, Olanda şi Suedia - în luna august.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net