Eşti consumator de energie electrică şi gaze naturale? Uite ce drepturi ai!

Ultima actualizare:

    Consumatorul trebuie să solicite furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi anexelor sale sau să iniţieze acte adiţionale atunci când apar elemente noi
Consumatorul trebuie să solicite furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi anexelor sale sau să iniţieze acte adiţionale atunci când apar elemente noi

Fiecare dintre noi consumă, pe lângă apă rece şi apă caldă, lumină şi gaze naturale. Însă, de multe ori, ni se întâmpă să nu fim mulţumiţi de serviciile furnizorilor de utilităţi. Dar, pentru că nu ne cunoaştem drepturile, asistăm neputincioşi atunci când se întrerupe lumina, când gazele nu au presiune sau nu mai curge apă la robinet. Află că Legea 123/2012 cuprinde noi prevederi care sunt în favoarea clienţilor. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune care sunt cele mai importante.

Drepturile consumatorului de energie electrică

* să aibă acces la reţelele electrice de interes public şi să consume energie electrică în conformitate cu prevederile contractului de furnizare;* să solicite furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi anexelor sale sau să iniţieze acte adiţionale atunci când apar elemente noi;* să aibă acces pentru citire la grupurile de măsurare pentru decontare;* să solicite furnizorului să ia măsuri pentru remedierea unor defecţiuni sau deranjamente;* să primească despăgubiri de la furnizor conform prevederilor contractuale când i se produc daune din vina acestuia;* să achiziţioneze energie electrică pe bază de contract bilateral de la un furnizor de energie indiferent de statul membru în care este înregistrat furnizorul, cu condiţia să respecte normele aplicabile de comercializare şi de echilibrare stabilite pe teritoriul României;* să denunţe unilateral contractul de furnizare, în condiţiile legii;* clienţii casnici au dreptul de a opta pentru orice modalitate de plată pe care furnizorul o pune la dispoziţie;* Clienţii vulnerabili beneficiază de facilităţi privind asigurarea serviciului de furnizare a energiei electrice şi de acces la reţea. Este interzisă deconectarea de la reţeaua electrică a clienţilor vulnerabili inclusiv în situaţii de criză de energie.

Drepturile consumatorului de gaze naturale

* să aibă acces la sistem în condiţiile legii şi să fie alimentaţi cu gaze naturale aşa cum prevede contractul de furnizare;* să fie notificaţi în mod corespunzător cu privire la orice intenţie de modificare a contractului şi să fie informaţi, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a denunţa contractul, în cazul în care nu acceptă noile condiţii;* să solicite furnizorului întreruperea furnizării de gaze naturale, în cazul în care întreruperea este legată de funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor clientului sau ale operatorului de sistem;* să solicite furnizorului să remedieze defecţiunile survenite;* să solicite şi să primească penalităţile suportate de către furnizor pentru neîndeplinirea obligaţiilor în conformitate cu prevederile standardelor de performanţă;* să îşi schimbe furnizorul în mod gratuit cu respectarea condiţiilor contractuale în termen de trei săptămâni de la data solicitării;* să primească un decont final de lichidare după schimbarea furnizorului de gaze naturale în termen de şase săptămâni de la schimbarea furnizorului;* să solicite să să primească de la furnizor toate datele relevante privind propriul consum pe ultimii cinci ani, fără costuri suplimentare.

Cum folosim gazele naturale din locuinţă în siguranţă

Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului. Specialistul Click, Mihai Mereuţă, ne spune tot ce trebuie să ştim despre verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiilor de gaze din locuinţe.

Întreţinerea instalaţiilor de utilizare presupune:

Controlul eventualelor scăpări de gaze; Supravegherea, întreţinerea, vopsirea părţilor supraterane;  Verificarea tehnică a instalaţiilor de utilizare la maximum 2 ani; Revizia tehnică a instalaţiilor de utilizare la maximum 10 ani.

Operaţiunile care se fac în cadrul verificării tehnice:

Verificarea arzătoarelor, a îmbinărilor şi garniturilor de etanşare; 2 Verificarea stabilităţii conductelor montate pe suporturi; Verificarea etanşeităţii îmbinării conductelor şi armăturilor la presiunea de lucru a gazului din instalaţie; Verificarea funcţionării echipamentului de reglare din instalaţiile de utilizare.

Ce e revizia tehnică periodică?

Revizia tehnică periodică se face o dată la 10 ani sau: 2 În cazul neutilizării instalaţiei o perioadă mai mare de 6 luni; 2 După orice eveniment care ar putea afecta funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei; 2 Revizia tehnică periodică presupune aceleaşi operaţiuni care se efectuează şi în cazul verificării tehnice periodice.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net