Este timpul să vă aprovizionați cămara! Ce prețuri sunt în piață și cum se conservă corect fructele și legumele

Ultima actualizare:

    Cam orice se poate pune la murat, de la gogonele și castraveciori până la păstăi de fasole, vinete, sfeclă și dovleceiFoto: Shutterstock
Cam orice se poate pune la murat, de la gogonele și castraveciori până la păstăi de fasole, vinete, sfeclă și dovleceiFoto: Shutterstock

În supermarketuri se găsesc tot felul de dulceţuri, compoturi şi murături gata făcute, dar parcă nimic nu se compară cu cele făcute în casă, după reţetele bunicii. Se pot condimenta după propriul gust, eşti sigură de ce pui în ele şi le poţi face în tot felul de combinaţii de legume şi fructe. La piaţă găseşti în această perioadă toate minunăţiile, la prețuri decente.

Ce poți usca

Pătrunjelul, busuiocul, menta, cimbrul, rozmarinul își păstrează perfect aroma și proprietățile odată uscate. Se aleg doar frunzele, se usucă în câteva zile, la aer, fie pe o bucată de pânză, fie prinse în legături și agățate în locuri aerisite din casă. Apoi se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză. Se mai pot usca fructele (prune, mere) și legumele (morcovii, ceapa, usturoiul). Se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii de plastic. Fructele oleaginoase (nucile, alunele) se păstrează cel mai bine în coajă. Aerul și lumina le râncezesc miezul plin de acizi grași nesaturați.

Acum e momentul să faci dulceață din fructe de pădure
Acum e momentul să faci dulceață din fructe de pădure

Ce poți congela

Aproape toate legumele și fructele se pot pune la congelator, mai puțin cele care conțin foarte multă apă. Înainte trebuie să fie bine spălate, curățate de codițe și de frunze, scurse bine de apă și puse în punguțe individuale la congelator. Poți conserva astfel tot felul de fructe, în special din cele de pădure (cătină, aronia, afine, merișoare), ardei și morcovi tăiați cubulețe, vinete coapte, inclusiv verdețuri.

Perfecte la borcan

În afară de congelare şi de uscare, o altă metodă de păstrare a fructelor şi legumelor în sezonul rece este prin conservare la borcan. Poate îţi mai aduci aminte cămara bunicilor, în care tronau, ca la expoziţie, borcane de toate formele şi culorile, care dădeau toamnei un aer aparte. Acum este vremea să facem murături, zacuscă, dulcețuri și compoturi. Dacă sunt sterilizate corect, borcanele nu vor avea nevoie de condiţii deosebite de depozitare. Stau bine în locuri uscate, răcoroase, şi trebuie verificate din două în două săptămâni pentru a vedea dacă şi-au schimbat culoarea sau s-a format spumă la suprafaţă.

Cum se păstrează fructele și rădăcinoasele

În stare proaspătă, cartofii se păstrează în lădiţe sau coşuri care să permită circulaţia aerului în interior, dar şi între ele, astfel încât să nu încolţească şi să nu se înmoaie. Ceapa şi usturoiul se împletesc în funii, cum făcea bunica la ţară. Merele, perele, gutuile, dovlecii se ţin pe etajere de lemn, dispuse la o distanţă de minimum 20 cm între ele, acoperite cu o pânză subţire sau cu o hârtie care să permită aerisirea. Nu trebuie să fie umede şi se întorc de pe o parte pe alta la un interval de 10-14 zile. În aceste condiţii, pot rezista 4-5 luni.

Așa faci cea mai bună dulceață

Piața Obor din București
Piața Obor din București

Ai nevoie de fructe, zahăr şi arome (scorţişoară, cuişoare, vanilie, lămâie). Spre exemplu, pentru o dulceaţă de afine, ai nevoie de 1 kg de afine şi 400 g de zahăr. Fructele spălate se acoperă cu zahărul, se lasă câteva ore la macerat, apoi se pun la fiert pentru circa 20 de minute. Se amestecă să nu se prindă, cu o lingură de lemn. Apoi se pune fierbinte, în borcane sterilizate şi încălzite. Închide bine cu capacul şi pune 10 minute borcanul cu gura în jos, să se facă vid. După aceea, se acoperă borcanele cu pături şi se lasă până dimineaţa.

Cum trebuie să fie spațiul de depozitare

Pentru ca toate borcanele, legumele, fructele şi condimentele să se păstreze în condiţii optime, cămara trebuie să îndeplinească anumite condiţii de umiditate, temperatură, ventilaţie şi lumină. Să fie întunecată, răcoroasă, dar ferită de îngheţ, cu o temperatură cuprinsă între 4 şi 5 grade, constantă pe tot parcursul anului. Umiditatea trebuie să fie constantă, astfel încât fructele şi legume să nu absoarbă umiditatea în exces şi să îşi modifice textura. Nici aerisirea nu trebuie neglijată, deoarece într-un spaţiu închis, neventilat, se creează efectul de seră şi există riscul de a se dezvolta ciuperci şi mucegaiuri.

În piață, prețurile sunt pentru toate buzunarele

Tanti Lăzărica vinde în Piața Obor de peste 50 de ani
Tanti Lăzărica vinde în Piața Obor de peste 50 de ani

Am avut recoltă bogată în această toamnă, iar oferta la tarabă este bogată. Prețurile variază în funcție de soi sau de cât de arătoase sunt produsele.

  • Roșiile: 2,5 - 5 lei/kg
  • Castraveții: 3 - 4 lei/kg
  • Ardeii kapia: 4 - 7 lei/kg
  • Vinetele: 3 - 4 lei/kg
  • Gogonelele: 3,5 lei/kg
  • Ardeiul iute: 10 lei/kg
  • Gogoșarii: 5 - 6 lei/kg
  • Morcovul: 2,5 - 4 lei/kg
  • Păstârnacul: 6 - 10 lei lei/kg
  • Dovleceii: 2,5 - 6 lei/kg
  • Varza: 2 lei/kg
  • Usturoiul: 8 lei/kg
  • Ceapa: 4 lei/kg
  • Cartofii: 2,5 lei/kg
  • Fasolea păstăi: 10 lei/kg
  • Dovleacul plăcintar: 3 lei/kg
  • Strugurii: 6 - 7 lei/kg
  • Prunele: 3,5 - 4 lei/kg
  • Merele: 2,5 – 4 lei/kg
  • Perele: 2,5 – 5 lei/kg
  • Miezul de nucă: 45 lei/kg
  • Cătina: 20 lei/kg
  • Afinele de pădure: 20 – 25 lei/kg
  • Zmeura de grădină: 20 – 25 lei/kg
  • Aronia: 20 lei/kg
image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net