„Eram un delincvent și un purtător de virus”. Mărturia dureroasă a italianului despre care s-a spus că a adus COVID în România

Ultima actualizare:

    Italianul de 71 de ani, primul caz de coronavirus de pe teritoriul României, declarat vindecat (dreapta)Foto: Arhivă personală
Italianul de 71 de ani, primul caz de coronavirus de pe teritoriul României, declarat vindecat (dreapta)Foto: Arhivă personală

Cesare Emendatori, omul considerat ”pacientul zero” la noi, după ce a venit în România și a avut contact cu mai multe persoane, în luna februarie, spune că boala i-a aruncat familia într-un infern. De o grămadă de probleme, mai grave ca dificultățile respiratorii și tusea date de COVID-19, a avut parte după ce toată lumea a aflat că a fost infectat și că s-a plimbat așa prin țara noastră .

Peste tot, era considerat vinovat de oamenii din preajmă, deși el nu știa că este contaminat la acea vreme. Cei din România îi spuneau ca a adus aici virusul din Italia, iar cei din Italia că l-a adus din România.

Cesare Emendatori (71 de ani) a povestit pentru Digi 24 că din momentul în care s-a aflat că este contaminat, totul s-a schimbat în rău.  El povestește ce a făcut în România în timpul în care a stat aici. Cu toate că se simțea rău, nu s-a gândit că ar putea avea coronavirus, mai ales că epidemia era încă la început.

”Acolo am ajuns marți noapte (18 februarie, nr.r) la Craiova, cu un avion. Am mers direct acasă, acolo am avut febră, dar am luat o tachipirină (nr. paracetamol) și dimineață nu mai aveam febră. Am fost la primărie să plătesc taxele. Am scos bani, am plătit taxele și am mers acasă. Atunci am avut iar febră”, a povestit italianul.

”Au spus că eu am adus virusul”

Nici Cesare și nici medicul lui nu au bănuit că deși avea simptome ar putea fi infectat cu noul coronavirus. Epidemia era încă la început.

El a mai spus că de multă vreme se simțea obosit și acum crede că de fapt, el avea virusul de 20 de zile atunci când a ajuns în România.

”Aici au vorbit despre mine și au zis că am venit din România și am adus virusul aici. În România chiar au zis că eu am ajuns la Craiova, că am stat o zi jumate acolo cu o amantă și pe urmă am mai stat o zi jumate la Târgu Jiu, cu o altă amantă. Și eu eram cu fiul meu, înțelegi, cum eram eu cu amanta? Eram cu acest prieten și cu fiul meu. Am fost acasă la mine, am și un apartament în Târgu Jiu. Trecuse mult timp și am zis să fac un salt, trei zile și noapte bună. Nu știam că o să-mi apară febră acolo în România. Doctorul când mi-a dat medicamentele mi-a spus că nu e nimic, este o răceală, să iau pastile și trece a doua zi. Nimeni nu era conștient de această boală. Când m-am întors și am fost la control, doctorul m-a trimis să fac această radiografie pentru plămâni”, a povestit Cesare Emendatori.

Abia în urma radiografiei și testului făcute în Italia, după ce și-a încheiat călătoria în România, Emendatori a aflat că este infectat cu noul coronavirus și asa a devenit ”pacientul 0 din România” și ”pacientul 1 din Rimini”.

De unde a luat Cesare Emendatori COVID-19

După ce s-a descoperit că are coronavirus, omul a fost internat în spital în Italia pentru a primi tratamentul de care avea nevoie. Italianul a făcut o formă ușoară a bolii. Nu a fost intubat.  Bănuiește și de unde ar fi putut lua virusul.

”În Italia, când am ajuns, am mers la spital. Și aici la fel, au controlat toți angajații, nimeni nu a avut virusul. L-a avut doar un muzicant. Noi credem că virusul l-am luat când a fost târgul la Rimini, am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe”.

Familia lui Cesare Emendatori nu a fost infectată. A rămas acasă și a încercat să-l ajute așa cum poate, dar nimeni nu avea voie să iasă din casă. Și-au închis și afacerea, un restaurant din Rimini, și au suportat în liniște toate acuzațiile care li se aduceau.

”În România eram un delicvent”

Cesare Emendatori a mai spus că a fost acuzat că el a adus virusul în România.

”În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România. Nici nu știai ce să faci...Erau primele cazuri. Atunci nici nu se știa cum se ia virusul. După ce s-a întâmplat asta, pe 24 februarie am fost la spital. Eu pe 22 m-am întors din România. Am plecat încolo pe 18 februarie, m-am întors pe 22. Dar după ce am ieșit eu din spital am văzut cum evoluează situația. La Milano mureau încontinuu. Atunci mi-am spus că este ceva de nivel mondial”,a mai povestit italianul.

Soția lui Emendatori: ”Nu a venit nimeni să mă ajute”

Alina Volintiru, soția lui Cesare Emendatori a povestit că a cerut ajutor la mulți prieteni pe care îi considera apropiați. ”nu a venit chiar nimeni să mă ajute. Am cerut numai să mi facă cumpărăturile, nu s-au prezentat pentru că le era frică. Când ieșeam afară și întindeam rufele toți îmi spuneau să intru în casă și nimeni să nu treacă prin fața casei mele, că vor lua virusul. Eram foarte supărată. Am plâns și am stat în casă, soțul la spital, am suferit mult, eram singură”, a povestit femeia.

Și românii au condamnat-o. ”Îmi ajungeau mesaje de la români care îmi scriau: mulțumim pentru că ne-ați adus coronavirus în România, ca și cum l-ar fi provocat familia noastră”.

După ce și-a revenit din boală, Cesare încearcă să își resusciteze afacerea. În restaurantul pe care îl deține gătește din când în când și mâncare cu specific românesc, pentru românii de acolo. Cu toată suferința produsă și de boală și de răutatea oamenilor, Cesare Emendatori rămâne optimist.

Italia a fost multă vreme cel mai mare focar din Europa. Acum numără peste 222.000 de cazuri de COVID-19, din care 31.000 de morți.

Citește și: 

Socrii italianului infectat cu coronavirus, izolaţi la domiciliu, în Gorj

România Coronavirus. Maşina condusă de italianul infectat a fost închiriată din nou, la 48 de ore după predare

Coronavirusul a ajuns în România! Primul caz de infecție, înregistrat în Gorj

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net