În epopeea «casă contra credit», bancherii contraatacă

6-act-1-casa.jpg

BNR desfiinţează practic legea dării în plată printr-o serie de modificări propuse Parlamentului

Cine credea că băncile se vor resemna şi vor accepta legea dării în plată s-a înşelat. Ieri, Banca Naţională a trimis parlamentarilor, care rediscută acest proiect, o serie întreagă de modificări care, dacă vor fi incluse în lege, o vor face practic inaplicabilă.

Nu la orice tip de credit cu garanţie imobiliară, nu pentru orice sumă împrumutată, nu pentru oricine, nu dacă totuşi poţi plăti, şi nu pentru creditele luate până acum. Mulţi de “NU” pe care BNR i-a ascuns frumos în 34 de pagini trimise Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, unde legea “casă contra credit” se află în discuţii. În toamna anului trecut, după mai bine de şapte luni de discuţii, aleşii au adoptat aproape în unanimitate legea, iniţiată de deputatul Florin Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea, care prevedea că un român care are un credit pentru care a garantat cu casa, terenul sau altă proprietate, poate scăpa de orice datorie dacă lasă băncii acea garanţie. Până în acel moment, bancherii nu au crezut cu adevărat că o astfel de lege va fi adoptată în România. Au tratat în zeflemea subiectul şi nu au făcut propuneri concrete pentru a ieşi o variantă cât mai bună. Abia după adoptare, când legea ajunsese deja la preşedintele Iohannis, au luat foc. S-au plâns că băncile vor da faliment, că se blochează piaţa imobiliară, că vine “apocalipsa”. Preşedintele a retrimis legea în Parlament, iar ieri, bancherii au trimis primul set concret de propuneri.

Ce fel de credite acoperă legea?

În varianta iniţială a legii, oricine are un credit garantat cu o proprietate, poate da garanţia băncii ca să scape de datorii. BNR cere ca legea să nu se aplice decât contractelor de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare în înţelesul Legii nr.190/1999.

Plafonul maxim al creditului

În varianta actuală, oricine are un credit cu garanţie imobiliară, indiferent de suma împrumutată, ar fi beneficiat de lege. BNR propune ca doar creditele mai mici de 150.000 de euro să se încadreze în această lege.

Grad de îndatorare

Legea retrimisă în Parlament prevede că oricine poate da casa băncii ca să scape de datorii, indiferent de gradul de îndatorare. Bancherii au cerut ca doar persoanele a căror rate depăşesc 65% din venitul lor să poată beneficia de această lege.

De când se aplică legea?

Varianta adoptată în toamnă prevede că legea “casă contra credit” se aplică şi contractelor aflate în derulare sau celor aflate în executare silită. Bancherii au cerut vineri (12 februarie) oficial ca viitoarea lege să nu se aplice decât contractelor de credit care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a legii.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • S-a „născut” nesperat de uşor, dar acum se chinuieşte să supravieţuiască. Odiseea legii “casă contra credit” e departe de a se fi încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis se gândeşte să întoarcă la Parlament actul normativ, susţin surse politice.

  • credite

    233 de voturi „pentru”, o abţinere şi un vot „împotrivă”. Deputaţii s-au grăbit să le dea o mână de ajutor românilor înglodaţi în datorii şi au votat miercuri (25 noiembrie) proiectul legii „casă contra credit”.

  • legea casa contra credit

    Legea casă contra credit a fost adoptată miercuri (25 noiembrie) în Parlament. Acest proiect de lege le permite românilor să cedeze băncilor casele ipotecate și să scape de datorii în acest fel. În iunie, a fost adoptată și legea falimentului personal care presupune procedura insolvenței persoanelor fizice, act normativ care reprezintă o noutate deosebită din punctul de vedere al reglementărilor existente.

  • Atât s-au văitat bancherii români de când legea dării în plată a fost aprobată, în noiembrie anul trecut, de parlamentari, că s-a auzit până la Bruxelles.