Epidemiolog: Scăpăm de valul 4 abia după Sărbători

politisti-bucuresti.jpg

politisti cu masca in bucuresti
foto: Inquam Photos

Mii de familii de români își vor petrece Sărbătorile de iarnă în doliu, căci în următoarele două luni COVID-19 va continua să ia sute de vieți pe zi. Ce a fost rău nu a trecut.

Va muri un român la fiecare 3 minute

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma estimează că, de săptămâna viitoare, va muri un român la fiecare 3 minute din cauza acestui coronavirus. „4.000 de familiii vor afla în următoarele 14 zile că cineva drag a murit, deși azi se plânge de o «mică răceală». Îți plânge sufletul când te uiți dincolo de cifre și înțelegi că în fiecare săptămână câteva zeci de copii rămân orfani”, a scris Jurma pe pagina sa de Facebook.

Când atingem vârful valului 4

Potrivit medicului Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, vârful valului 4 ar putea fi atins în a doua jumătate a lunii octombrie sau spre finalul ei, iar de atunci începe „platoul”. „Creșterea va mai continua, din păcate. 4 luni de zile estimez durata acestui val care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Vârful va fi atins, cel mai probabil, spre finalul lui octombrie, iar de acolo începe platoul – numărul de cazuri zilnice se stabilizează o perioadă, după care este așteptată scăderea”, a declarat specialistul pentru Hotnews.

emilian-popovici.jpg

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie
Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Ce va fi după „platou” depinde de noi

Cât va dura platoul, acea perioadă de stagnare a numărului noi de infectări, nimeni nu poate ști cu exactitate, deoarece depinde de măsurile și restricțiile ce vor fi aplicate în acel moment și de respectarea lor. „Dacă nu se iau măsurile corecte, iarăși crește. Știți cum e la noi, dacă văd că nu mai e creștere și deschid iarăși sălile de sport și mai știu eu ce, te trezești iarăși cu creșterea numărului de infectări”, spune medicul. Prin măsuri corecte, platoul se va menține o perioadă, apoi începe scăderea și valul patru se va stinge cel mai probabil spre finalul acestui an – începutul anului viitor. Deci abia după Sărbători am putea răsufla mai ușurați.

Până atunci, să ne rugăm să scăpăm cât mai puțin „șifonați” pentru că, „după cum vedem, sistemul este deja copleșit, cu peste 1.600 de cazuri în terapie intensivă. Este o situație foarte critică”, mai spune Emilian Popovici.

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5