Dublarea alocației pentru copii, de la 1 august

bebelusi-in-pampersi.jpg

bebelusi in pampersi care privesc in sus
Părinții vor primi alocații duble după rectificarea bugetară din vară

Dublarea alocației pentru copii se va face începând cu data de 1 august și după rectificarea bugetară din vară, a declarat premirul Ludovic Orban în ședința de Guvern de joi.

Premierul Ludovic Orban a aprobat, joi, în ședința de guvern, introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de ordonanță privind prorogarea intrării în vigoare a legii dublării alocației pentru copii.

Dublarea alocației pentru copii: „Și dacă am vrea, tot nu am putea”

„Din 2008 creșterile alocațiilor au fost realizate la inițiativa PNL. Apariția intempestivă a aceestui proiect de lege ne-a creat o problemă foarte mare. Efortul bugetar pentru a susține o nouă dublare a alocațiilor este de peste 6 miliarde. Asta, în condițiile în care bugetul trebuie să facă față creșterilor de salarii și pensii. Noi și dacă am vrea să creștem alocațiile, nu am putea să facem acest lucru”, a precizat Ludovic Orban, adăugând că la rectificarea din iulie se va discuta despre acest subiect.

Dublarea alocațiilor, după rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seară, că guvernul va adopta în ședința de joi o ordonanță de urgență pentru a amâna termenul de intrare în vigoare a legii privind dublarea alocațiilor pentru copii, transmite hotnews.ro. Ludovic Orban a fost nuanțat în privința momentului în care alocațiile acum în plată vor ajunge la nivelul dublu, precizând că trebuie să vadă cum evoluează economia. „Vom proroga termenul de intrare în vigoare până la primul moment când vom putea face rectificarea: după 1 iulie. (...) După primele 6 luni ale anului vom vedea cum evoluează economia. Vom crește alocațiilor cu cât ne permit resursele. Vom crește alocațiile, cum le vom crește, vom vedea”, a spus Orban.

Klaus Iohannis și dublarea alocațiilor: Există bani dacă se umblă la pensiile speciale

Măsura dublării alocațiilor nu va putea fi aplicată imediat, dar în câteva luni Guvernul va găsi resurse, a susținut miercuri președintele Klaus Iohannis, care cu o zi în urmă a promulgat această lege inițiată de PSD. El a susținut că a promulgat actul normativ pentru că este "în regulă", dar problema care trebuie rezolvată ține de bugetul de stat."Vreau să subliniez o chestiune foarte importantă fiindcă am observat câteva interpretări neconforme - și eu, și Guvernul ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii. Legea este în regulă, astfel că am promulgat-o. Problema care trebuie acum rezolvată este una care ține de bugetul național, aprobat înaintea adoptării acestei legi", a declarat Iohannis. El a mai spus că probabil că legea nu va putea fi aplicată imediat, dar în câteva luni Guvernul va găsi resursele. Răspunzând unei întrebări, Iohannis a afirmat că dacă vor fi tăiate pensiile speciale "cu siguranță" apare un disponibil care poate fi folosit pentru creșterea alocațiilor, dar este un calcul pe care trebuie să îl facă Guvernul.

Câți bani vor primi părinții din vară

Potrivit legii promulgate marți de Iohannis, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap,  300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani și 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.Decizia are loc în contextul în care premierul Ludovic Orban anunțase că PNL ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creșterea alocațiilor. Printre variante se număra atacarea la CCR, prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

Dublarea alocațiilor pentru copii, proiect propus de PSD, se dorește atât de către președintele Klaus Iohannis, cât și de Guvern însă, deocamdată, nu sunt bani la buget. Motiv pentru care legea a fost amânată. 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1