Descoperirea cercetătorilor: Există o legătură între obezitate, boli cardiovasculare și microbiomul intestinal

Ultima actualizare:

    Mâncarea bogată în grăsimi afectează inimaFOTO: Unsplash.com
Mâncarea bogată în grăsimi afectează inimaFOTO: Unsplash.com

Ceea ce mănâncă oamenii are un efect selectiv imediat asupra populațiilor microbiene rezidente în intestin. O dietă bogată în grăsimi poate fi un factor care contribuie la bolile de inimă.

O cercetare realizată la centrul medical al Universității Vanderbilt a dezvăluit un mecanism neexplorat anterior pentru modul în care dieta și obezitatea pot crește riscul de boli cardiovasculare, prin afectarea relației dintre intestinele noastre și bacteriile care trăiesc în intestine, conform doc.ro.

În studii anterioare, s-a descoperit că celulele epiteliale care căptușesc intestinele și microbii intestinali împărtășesc o relație reciproc avantajoasă care promovează un mediu intestinal sănătos. Savanții s-au întrebat apoi dacă boli precum obezitatea pot influența această relație.

Grăsimile provoacă inflamație

S-a descoperit astfel că o dietă bogată în grăsimi provoacă inflamație și dăunează celulelor epiteliale intestinale la modelele animale. Dieta bogată în grăsimi afectează funcția mitocondriilor generatoare de energie, determinând celulele intestinale să producă mai mult oxigen și nitrați.

Acești factori, la rândul lor, stimulează creșterea microbilor dăunători, cum ar fi E. coli, și stimulează producția bacteriană a unui metabolit numit TMA (trimetilamină), conform science.org. Ficatul convertește TMA în TMAO (trimetilamină-N-oxid), implicat în stimularea aterosclerozei și creșterea riscului relativ de mortalitate de orice cauză.

Deși se știa că expunerea la o dietă bogată în grăsimi provoacă disbioză - un dezechilibru al microbiotei care favorizează creșterea bacteriilor dăunătoare, nu se știa de ce sau cum se întâmplă acest lucru. Studiul de față arată un mod în care dieta afectează direct gazda și stimulează creșterea bacteriilor dăunătoare.

Cercetătorii au demonstrat că un medicament aprobat în prezent pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale a restabilit funcția celulelor epiteliale intestinale și a atenuat creșterea TMAO la animalele din studiu. Medicamentul, numit acid 5-aminosalicilic, activează bioenergetica mitocondrială în epiteliul intestinal.

Cercetătorii cred că acesta este o dovadă că este posibil să se prevină efectele negative asociate cu o dietă bogată în grăsimi. Un medicament precum acidul 5-aminosalicilic ar putea fi utilizat împreună cu un probiotic atât pentru a restabili un mediu intestinal sănătos, cât și pentru a crește nivelul bacteriilor benefice.

Oamenii de știință consideră că numai înțelegând pe deplin relația dintre gazdă și microbiomul intestinal în perioadele de sănătate și în cele de boală vor fi capabili să proiecteze terapii care să fie eficiente în controlul obezității și al efectelor asociate obezității, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Citește și:Obezitate și cancer: o legătură dovedită

Dieta săracă în Omega 3 poate provoca obezitate

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net