Defecţiuni la instalaţia de apă sau căldură? Uite cine plăteşte daun ele!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

S-a spart o conductă de apă şi te-ai inundat? Locuieşti la ultimul etaj iar preţii sunt plini de igrasie din cauza terasei blocului? Ai făcut lucrări de amenajare în apartament, dar ai provocat pagube vecinilor? Specialistul Click, Mihai Mereuţă, ne spune care sunt obligaţiile proprietarilor atunci când apar defecţiuni majore în locuinţă şi cine plăteşte despăgubirile.

Reparaţiile unei ţevi comune sunt suportate de toţi

 În cazul în care la tine în locuinţă se sparge o conductă de apă comună, toate cheltuielile pentru reparaţiile ulterioare sunt suportate de către toţi proprietarii, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună fiecăruia.

Aceasta se calculează în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Amenajarea terasei blocului, plătită la comun

De asemenea, dacă locuieşti la ultimul etaj al blocului iar terasa imobilului prezintă fisuri, este foarte posibil ca apa de ploaie să se inflitreze în locuinţa ta iar pereţii să prindă mucegai sau igrasie. Ce te faci în acest caz?

Anunţă asociaţia de proprietari şi solicită repararea, de către specialişti în domeniu, a terasei blocului. Cheltuielile vor fi suportate de către toţi proprietarii.

Defecţiunea s-a produs din vina ta? Plăteşti daunele!

În cazul în care conducta de apă caldă sau rece nu este comună blocului, vei suporta singur consecintele: va trebui să plăteşti din buzunarul tău reparaţiile, şi, în cazul în care îţi inunzi vecinii de la etajele inferioare, eşti obligat să-i despăgubeşti şi pe aceştia.

La fel, eşti obligat să plăteşti toate daunele şi dacă se sparge un calorifer plin cu apă.

Pierderile de apă sunt alte cheltuieli pe care va trebui să le achiţi.

Această cheltuială apare pe lista cu cotele de întreţinere şi se aplică toate termenele legale în vigoare.

Ce faci când se sparge o conductă din perete?

Dacă se sparge o conductă de apă comună blocului şi pentru reparaţia acesteia este necesară spargerea unui perete la tine în casă, ai obligaţa de a primi în locuinţă persoanele abilitate care să constate daunele şi care să repare defecţiunea.

simeon stalpnicul png

Cheltuielile sunt suportate de către toţi proprietarii, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună fiecăruia. Dacă ai făcut amenajări în locuinţă, dar ai provocat daune apartamentului de lângă tine (fisuri în pereţi, tencuială căzută etc.) va trebui să achiţi daunele vecinului tău.

Eşti proprietar? Iată ce amenzi poţi să primeşti!

Legea prevede sancţiuni dacă proprietarii de apartamente, asociaţiile de proprietari sau comitetul executiv al asociaţiei nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în bună stare a clădirii de locuinţe. Specialistul Click! Mihai Mereuţă ne spune care sunt amenzile pe care le-am putea plăti.

Amenzi între 200 şi 1.000 lei

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1000 lei schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţii şi aprobările legale.

Amenzi între 2.500 şi 5.000 lei

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2500 leila 5000 lei modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale.

Amenzi între 500 şi 3.000 lei

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comintetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente: ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie, pe toată durata existenţei acestora.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3000 lei neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă acest lucru este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net