Cum prepari carnea de pui să nu faci salmonella

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Carnea de pui infestată cu salmonella şi comercializată în magazine,supermarket-uri şi hypermarket-uri a fost retrasă de la vânzare,însă cazul ar trebui să ne dea de gândit. Ce putem face pentru a ne proteja sănătatea? S-o preparăm corect! Nutriţionistul Corina Zugravu ne spune cum se pregăteşte corespunzător carnea de pui la cuptor, la rotisor, cum se fierbe şi se prăjeşte. Uite la ce să fim atenţi!

Carnea nu  trebuie spălată!

Carnea nu se spală! Altfel, stropii de apă care se scurg pot ajunge pe vasele din apropierea chiuvetei, pe pereţi, chiar şi pe buretele de bucătărie. Aşa contaminezi obiectele din jur.  

Evită contaminarea încrucişată!

Dacă nu prepari imediat carnea, depoziteaz-o în frigider. Pune-o într-un recipient aco­pe­rit şi departe de alte alimente. Dacă nu, rişti ca zeama care se scurge să conta­mineze legumele, fructele, brânzeturile etc. Iar acestea, odată consumate, te pot îmbolnăvi grav. De asemenea, carnea se tranşează cu un cu­ţit pe care nu-l foloseşti apoi la tăiatul legumelor decât după ce îl speli. După ce tai puiul pe blatul de lemn, acesta se spală foarte bine înainte de a fi din nou folosit!

Cum se prepară corect?

Carnea trebuie tratată corespunzător termic pentru a evita îmbolnăvirile. Asta, pentru că la temperaturi înalte sunt distruse toate bacteriile şi microbii.

Carnea fiartă este cea mai sigură. Fără să speli carnea înainte, aceasta se porţionează şi se pune într-o oală cu apă rece. Ea trebuie să fiarbă până când se pătrunde foarte bine, iar temperatura apei este recomandat să fie peste 80˚C. Dacă o fierbem, nu vom avea probleme de sănătate. Este cel mai sigur mod de a prepara carnea. Iar dacă avem copii mici, cu atât mai mult devine obligatoriu!

Prepară la cuptor, în pungă. Dacă dorim să preparăm puiul la cuptor, e indicat să-l verificăm din când în când. Pulpele şi pieptul trebuie să fie foarte bine pătrunse. Cu alte cuvinte, carnea nu trebuie să fie la contactul cu osul sau articulaţiile de culoare roşie sau roz, ci albă. Este recomadat s-o preparăm la pungă, este mai sigur!

Faci rotisor? Puiul nu trebuie să fie în interior de culoare roşie sau roz. Dacă o pregăteşti la rotisor, cu atât mai mult trebuie să ai grijă! Căldura pătrunde în mod diferit, iar asta în funcţie de grosimea bucăţilor de carne, zonele cu pieliţă, cu os etc. Există riscul să se prăjească la suprafaţă dar în interior să fie crudă. Carnea trebuie verificată în zona oaselor. Dacă este roşie sau roz, mai trebuie lăsată, pentru a se pătrunde cât mai bine.

Prăjeşti piept de pui? Feliază-l cât mai subţire ca să se pătrundă bine. Specialiştii nu recomandă prăjirea cărnurilor pentru că acest mod de preparare nu este deloc sănătos. Însă, dacă vrei să prăjeşti nişte copane, ar trebui să verifici cu mare atenţie dacă, în interior, carnea este bine făcută! Lasă focul mic şi întoarce carnea, din când în când, pe toate părţile. Pieptul se feliază cât mai subţire, pentru a fi siguri că e bine făcut.

Nutriţionistul Corina Zugravu

simeon stalpnicul png

- În primul rând, ar trebui să alegem în funcţie de data la care expiră produsele din carne. Citeşte cu atenţie eticheta şi vezi care este termenul de garanţie! - Cumpără carne şi produse din carne din magazine autorizate, nu din orice butic de la colţul blocului. De asemenea, cumpără doar dacă observi că produsele sunt păstrate corespunzător în frigidere.  - Cumpără carne refrigerată şi nu congelată! Asta pentru că nu ştii dacă nu cumva prdusul a fost dezgheţat înainte, iar apoi recongelat.  - Dacă alegi carne direct din galantar, trebuie să fii atent la aspectul ei. Carnea nu trebuie să miroasă, nu trebuie să fie lipicioasă (acoperită cu o peliculă subţire de mâzgă), nu trebuie să fie închisă la culoare! Carnea proaspătă este albă, fermă  şi tare la pipăit, nu moale. În cazul în care apeşi pe o bucată de carne cu degetul şi rămân urme, ar trebui să nu cumperi. Carnea proaspătă este elastică. - Dacă pleci la cumpărături, cumpără produsele din carne ultimele pentru a sta în cărucior şi în magazin la temperaturi înalte cât mai puţin timp.

Click! Spune

Peste 65 de tone de car­ne de pui provenită din depozitele Avicola Călăraşi au fost retrase recent din magazine.  Inspectorii sanitar-veterinari au verificat 18 judeţe, iar carnea, au declarat ei, a fost infestată cu salmonella din cauza manipulării, depozitării şi igienei defectuoase.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net