Cum poți afla rapid dacă e bine să-ți duci copilul la școală. Dr.Virgil Musta a realizat un chestionar online

temperatura-copil.jpg

mama îi măsoară temperatura fetiței
Chestionarul funcționează ca un triaj epidemiologic online, menit să-i ajute pe părinți
Foto: Shutterstock

Copilul tău tușește, are puțină febră, în doare gâtul sau capul și nu știi dacă e bine să-l duci la școală? Poți primi rapid „consiliere” răspunzând, în mai puțin de două minute, la un chestionar online realizat de medicul Virgil Musta. Acesta funcționează ca un triaj epidemiologic virtual. Se poate realiza zilnic și e extrem de util pentru părinții, în acest an școlar.

Chestionar online pentru părinți, conceput de medicul Virgil Musta

Echipa Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" din Timişoara şi Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis au realizat un chestionar online ca instrument de sprijin pentru părinţi în momentul luării deciziei de a trimite sau nu copilul la şcoală. „Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităţilor sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secţiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Odată cu începerea școlii, riscul de apariție a focarelor de infecție cu SARS-CoV-2 crește. Cu toţii suntem îngrijoraţi de acest risc şi uneori decizia de a trimite copilul la şcoală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esenţial în evoluţia ulterioară a evenimentelor. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme. Să nu ajungem să acționăm când e prea târziu”, spune doctorul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului "Victor Babeş”.

virgil-musta-mediafax.jpg

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara

Veți răspunde la 8 întrebări

Chestionarul cuprinde câteva date de identificare ale părintelui și vârsta copilului, plus un set de 8 întrebări. Acesta se poate completa online, pe site-ul fundatiaprofilaxis.ro/infopandemie-scoala/. Întrebările cuprinse în chestionar sunt:

 • Există persoane cu care copilul d-voastră a avut contact în ultimele 14 zile și care au fost diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile?
 • Există persoane în anturajul copilului d-voastră care au avut contact în ultimele 14 zile cu persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2?
 • Copilul sau membrii apropiați ai familiei cu care copilul are contact au fost în vacanță în zone (țări, localități) considerate cu risc mare de infectare cu Covid-19 sau au participat la adunări sau activități cu mai multe persoane care nu au respectat regulile de prevenire a infecției în ultimele 14 zile?
 • Copilul prezintă sau a prezentat în ultimele 14 zile unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră peste 37,3 grade Celsius, tuse uscată, senzația de lipsă de aer sau sufocare, durere în gât, durere de cap, dureri toracice sau senzația de constricție la respirat, dureri musculare, astenie, pierderea gustului și mirosului.
 • Există membri ai familiei sau alte persoane cu care copilul a avut contact în ultimele 14 zile și despre care știți că au prezentat cel puțin una dintre simptomele descrise anterior în ultima săptămână?
 • Copilul suferă de una sau mai multe dintre următoarele boli cronice: tensiune arterială crescută, boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli cronice pulmonare, insuficiență renală, ciroză hepatică, boli autoimune, cancer, alte boli cronice?
 • Există membri ai familiei (copii, părinți, bunici) cu care copilul d-voastră are contact și care suferă de una sau mai multe dintre bolile crinice menționate anterior?
 • Cunoașteți din surse sigure faptul că la unitatea de învățământ unde urmează să meargă copilul nu s-au luat măsurile necesare care să permită spălarea mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și asigurarea distanțării copiilor, conform cerințelor legale?
Loading...

Citește și

 • ”Doctorul minine” Virgil Musta

  Unii îi spun”doctorul minune”dar el rămâne un exemplu de modestie. Faptele însă vorbesc pentru el: la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara unde lucrează doctorul Virgil Musta au fost vindecaţi de coronavirus 215 pacienţi şi niciun cadru medical nu a fost infectat. Cu două zile înainte de Paști, medicul face un apel la păstrarea vigilenței și rasțiunii împotriva perfidului coronavirus

 • Elevi în prima zi de școală

  În sfârșit, ziua cea mare, despre care vorbim de o lună încoace, pe care o pregătim în toate scenariile, spre care ne uităm cu teamă sau cu nerăbdare, a sosit. Aproape 3 milioane de copii și familiile lor au trăit azi emoțiile primei zile de școală. Una care a fost diferită de tot ce știau până acum.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1