Cum funcționează programarea pe listele de așteptare pentru vaccinare

laptop-2589420_1920.jpg

detaliu mâini la laptop
Programarea în baza unei liste de așteptare va fi disponibilă în viitorul apropiat

De luna viitoare, românii se pot programa pe listele de așteptare pentru vaccinare. Autoritățile au venit cu explicații și detalii despre procedură, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe platforma Ro Vaccinare.

În prezent, se lucrează la optimizarea unei liste de așteptare, din platforma de programare, au anunțat reprezentanții Comitetului pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Cum te programezi pe listele de așteptare

„Această listă de așteptare va deveni funcțională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei de vaccinare și, de asemenea, vor fi activate, începând cu luna aprilie, toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populația generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare. Astfel, în momentul în care o persoană își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, iar persoana va putea vizualiza numărul celor care se află în față pe acea listă de așteptare. În momentul în care va fi un loc disponibil, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail. Locul în centrul de vaccinare pentru care a optat se rezervă timp de 24 de ore. În acest interval, persoana optează pentru programarea în locul respectiv, în centrul respectiv, sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare notifică următoarele persoane, după ce se primește confirmarea sau refuzul programării”, explică autoritățile.

Totodată, dacă se deschid centre noi și există persoane aflate în lista de așteptare, aplicația va notifica și persoanele din lista de așteptare că se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment. Astfel, oamenii au opțiunea de a ieși din lista de așteptare și de a se programa în acele centre de vaccinare, moment în care, evident, programarea lor va fi ștearsă din lista de așteptare și se vor regăsi programați în noile centre de vaccinare.

Ne putem alege vaccinul?

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Mihai Ciobotaru a vrut să știe dacă ne putem alege vaccinul. „La acest moment nu se poate opta pentru un anumit tip de vaccin dintre cele aprobate. Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora. Un factor decisiv este și va rămâne disponibilitatea dozelor. Menționăm că eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri”, i s-a răspuns.

Fiecare centru de vaccinare utilizează un singur tip de vaccin?

La nivelul centrelor de vaccinare pot există două fluxuri separate de vaccinare, semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna, întrucât ambele vaccinuri utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Pentru vaccinarea cu AstraZeneca, ser ce conține vector viral nereplicativ, au fost deschise 180 de cabinete de vaccinare, dedicate special imunizării cu acest ser.

Dacă recent am avut COVID, când este recomandat să îmi fac vaccinul?

În studiile clinice nu a fost un criteriu de excludere a unui anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajată înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora, comparativ cu restul voluntarilor. Prin urmare, orice persoană care dorește să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării și a terminat perioada de izolare.

Loading...
 
 

Citește și

  • În etapa a treia de vaccinare anti Covid se va folosi inclusiv serul de la AstraZeneca

    Începe etapa a treia de vaccinare, a anunțat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, însă doar în județele care au municipii cu rată mare de incidență. Aceasta este o măsură luată de autorități pentru a evita situația carantinării, în scurt timp, a localităților. Din 15 martie, oricine se poate înscrie pentru a primi vaccinul.

  • Valeriu Gheorghiță

    Coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți(9 martie) într-o conferință de presă că adeverința de vaccinare se va putea obține online. Oamenii vor primi astfel certificatul numai după ce au fost administrate ambele doze.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1