Cum afli cu ce vaccin vei fi imunizat. Detaliul de pe platforma de programare

Ultima actualizare:

    Peste 656.000 de români au fost vaccinați până duminică seara
Peste 656.000 de români au fost vaccinați până duminică seara

Ți-ai făcut programare la vaccinare, dar platforma nu specifică tipul de ser pe care îl vei primi. Poate fi Pfizer, poate fi Moderna sau AstraZeneca. Totuși, există un detaliu prin care poți afla cu ce vei fi imunizat: data rapelului.

Cele 3 seruri au date diferite de rapel

 „În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare și platforma îți alocă rapelul la ziua 21 sau la ziua 28 sau la ziua 56, vei ști ce vaccin urmează să primești. Serul de la Pfizer are rapelul la 21 de zile, cel de la Moderna la 28 de zile, iar cel de la AstraZeneca la 56 de zile. Pe imaginea centrului de vaccinare ales nu va fi specificat ce tip de vaccin vei primi, dar atunci când te programezi pentru doza 1 și platforma selectează data rapelului, în funcție de aceasta poți să intuiești ce vaccin vei primi”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Pfizer predomină în mediul rural

Mai contează și vârsta pe care o ai. Astfel, dacă intră să se programeze un adolescent de 17 ani, cu boală cronică, o să-i apară doar centre unde în ziua respectivă se folosește serul Pfizer, pentru că are cea mai largă indicație în ceea ce privește grupele de vârstă (de la 16 ani). O persoană de peste 55 de ani va avea afișate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru cineva între 18 și 55 de ani vor fi afișate centre cu cele 3 vaccinuri, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. „Oamenii pot să opteze pentru vaccinare și în funcție de arondarea geografică. În unele localități în care avem un singur centru, cum este mediul rural, acolo cel mai probabil va fi Pfizer, care acoperă cea mai largă plajă de vârstă”, a adăugat în cadrul intervenției la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță.

Ce poți să faci dacă preferi un anumit ser

Tocmai pentru că ți-a fost de la bun început alocat un tip de ser, la programare (prin stabilirea datei de rapel), nu poți alege, la centrul de vaccinare, cu ce să te imunizezi. „Nu merge că fiecare își alege ce vrea, vaccinul nu e cumpărătură. Cine nu vrea să se supună e liber să nu se vaccineze”, declarase Cătălin Alexandru, șeful campaniei de vaccinare. Totuși, există un „artificiu” prin care poți schimba serul alocat prin platformă, dacă preferi un altul. „Poți să anulezi acea programare, să-ți faci alta și să te muți la un alt centru. Cele mai multe centre vor opera cu un singur tip de vaccin”, a sugerat Valeriu Gheorghiță.

Rapelul pentru AstraZeneca se face la 8 săptămâni


    Primele doze de vaccin Oxford-AstraZeneca au ajuns în România
Primele doze de vaccin Oxford-AstraZeneca au ajuns în România

Potrivit producătorului, rapelul pentru AstraZeneca se administrează la distanță de 4-12 săptămâni față de prima doză. România a decis să stabilească rapelul la 8 săptămâni. „La acest ser, cu cât rapelul se face mai târziu, cu atât eficacitatea e mai mare. Datele arată o eficacitate semnificativ mai mare la 8 săptămâni față de 4 săptămâni. Iar între 8 și 12 săptămâni eficacitatea nu crește semnificativ, e aproape la fel. Astfel, ne-am dorit să păstrăm rapelul la 8 săptămâni pentru a crește probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel și să reducem riscul să se infecteze între prima doză și a doua”, a explicat Valeriu Gheorghiță. Primele 80.000 de doze de ser AstraZeneca au ajuns zilele trecute în România. Înscrierile se vor putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, iar imunizarea cu acest ser va începe din 15 februarie. Vaccinul va fi administrat în 180 de noi centre de la nivel național. Abia din momentul în care toate centrele din țară vor fi funcționale, STS va modifica platforma astfel încât românii să se poată înscrie pe liste de așteptare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
restaurant 449952 1280 jpg
mirela crima dambovita jpg
bani webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net