Coronavirusul poate fi răspândit în încăperi de aerul condiționat? Avertismentul a peste 200 de experți

coronavirus-covid-generice-foto-pixabay_1.jpg

Bărbat cu mască, înconjurat de virusi
Cercetători din 32 de țări susțin că virusul e prezent în încăperi, antrenat de aerul condiționat
Foto: Pixabay

Coronavirusul circulă prin aerul din spațiile închise, fiind răspândit de sistemele de ventilație. Este avertismentul unui grup de 239 de experți din 32 de țări, care au semnat o scrisoare către Organizația Mondială a Sănătății. OMS susține, însă, că nu există dovezi.

Coronavirusul poate fi răspândit prin aerul condiționat

Specialiștii din 32 de țări vor publica săptămâna aceasta un studiu științific din care reiese că noul coronavirus circulă în spațiile închise, fiind răspândit de aerisiri și sisteme de ventilație. Astfel, cei care nu poartă mască pot fi contaminați. Cele mai periculoase locuri ar fi restaurantele, birourile, școlile, supermarketurile, dar și mijloacele de transport în comun. De aceea, recomandarea experților este ca ventilația în aceste locuri să fie minimă, iar purtatul măștii la interior să fie obligatorie, scrie New York Times, citat de Mediafax.

OMS: „Nu există dovezi”

Organizația Mondială a Sănătății susține, însă, că nu sunt suficiente dovezi care să ateste că particulele de coronavirus care circulă prin aer sunt contagioase și că persoanele infectate pot transmite virusul doar prin contact direct, dacă tușesc, strănută sau vorbesc de aproape cu cineva. „Noi am susținut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta (n.r. ceea ce susțin cei 239 de experți), e o dezbatere aprinsă pe acest subiect”, a declarat medicul Benedetta Allegranzi de la OMS. „Avem noțiunea asta că particulele care plutesc în aer sunt capabile să se infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori și își găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul”, a completat Bill Hanage, epidemiolog la școala publică de sănătate Harvard T.H. Chan.

Sunt nelămuriri și pe tema asimptomaticilor

Sunt în continuare multe necunoscute, multe contradicții pe marginea răspândirii coronavirusului. OMS e în conflict cu același grup de cercetători și în privința pacienților asimptomatici, susținând că sunt rare cazurile în care aceștia transmit boala. „Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită efectiv virusul mai departe către un individ secundar”, declara la începutul lunii iunie dr. Maria Van Kerkhove, șefa Programului Urgență al OMS, recomandând să ne concentrăm pe cazurile simptomatice.

Medicii, inclusiv cei din România, atrag atenția că asimptomaticii sunt cei care transmit cel mai ușor virusul. „Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome. Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările”, recomanda Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. „Adevărul este că mulți din staff-ul tehnic al OMS își scarpină capul în privința acestui subiect”, a declarat un consultant OMS, sub protecția anonimatului, pentru New York Times.

Loading...
 
 

Citește și

  • virus

    Virusul Zika pare să fie noua amenințare globală, anunță Live Science. Transmis prin înțepăturile țânțarilor Aedes, acesta a fost identificat pentru prima dată în Valea Zika, din Africa centrală în 1947. De atunci s-a răspândit în sudul și în sud-estul Asiei, în insulele din Pacific și în Americi. Nu pare să fie periculos pentru copii și adulți, dar efectează fetusul și nou-născuții.

  • În urmă cu 5 luni nu se știa nimic despre Covid-19. De la primul caz și până în prezent, virusul a provocat un adevărat dezastru la nivel global. Sunt peste 160.000 de decese și peste 2,3 milioane de îmbolnăviri. În toată această perioadă, cercetătorii au lucrat la foc continuu încercând să afle mai multe despre el: de unde a venit, cum se răspândește, cum poate fi ținut sub control și când vom avea un vaccin? Iată la ce concluzii au ajuns după 5 luni de studiu!