Click! îţi spune totul despre executarea silită

Ultima actualizare:

Modalităţile de executare silită a unei persoane care înregistrează restanţe la bancă sunt diferite, a declarat pentru conso.ro Luciana Preda, Managing Partner la Casa de Avocatură Preda şi Asociaţii. Executarea silită se aplică în raport cu categoria de contract de credit pe care persoana respectivă l-a contractat (credit pentru nevoi personale negarantat, credit pentru achiziţionarea unui autoturism, credit imobiliar) şi în raport cu categoriile de garanţii care au fost instituite pentru restituirea creditului.

Iată mai jos care sunt principalele elemente de noutate care trebuie avute în vedere atât de creditorii cât şi de către debitorii implicaţi într-una din procedurile de executare silită.

- Orice executare - chiar dacă se face în temeiul unui titlu obţinut anterior modificării Codului de Procedură Civilă - va urma noile norme de procedură.

- Accelerearea diverselor proceduri de executare silită prin scurtarea termenelor;

- Dreptul executorului judecătoresc de a cere debitorului - în scris - lămuriri în legătură cu veniturile şi bunurile sale şi deopotrivă obligaţia acestuia de a-i aduce la cunoştinţă consecinţele la care se supune în cazul continuării executării (cel puţin din perspectiva costului estimativ la cheltuielilor de executare).

- Refuzul debitorului de a da curs acestor solicitări sau oferirea de informaţii incomplete şi incorecte îi atrag răspunderea pentru toate prejudiciile cauzate şi amendarea.

- Posibilitatea încheierii unor înţelegeri privind efectuarea executării, în sensul că, sub supravegherea executorului, creditorul şi debitorul pot conveni ca executarea să se efectueze  numai asupra veniturilor debitorului, ca vânzarea bunurilor supuse urmăririi să se facă prin buna învoială, etc;

- Definirea expresă a titlurilor de credit (biletul la ordin, cecul) şi a actului autentic (cel încheiat în faţa unui notar public) care constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, ca făcând parte din categoria titlurilor executorii şi care pot fi puse în executare silită;

- Reglementarea îndatoririi terţilor de a da informaţii executorului, ceea ce înseamnă că cei care datorează sume de bani debitorului sau deţin bunuri ale acestuia (care pot fi supuse urmăririi silite) au obligaţia să comunice, în scris, toate informaţiile necesare executării;

- Scutirea debitorului de plata unor cheltuieli de executare, dacă, după primirea somaţiei, acesta execută obligaţia de îndată ori în termenul prevăzut de lege.

- Orice procedură de executare silită va naşte pentru debitor obligaţia de a plăti, în afara creanţei datorate şi toate cheltuielile determinate de procedura executării.

Ca o excepţie de la regula că orice executare silită se săvârşeşte prin intermediul executorului judecătoresc este recunoscut dreptul creditorului, care beneficiază de o ipotecă asupra unor bunuri mobile ale debitorului, de a vinde aceste bunuri mobile ipotecate, fără intervenţia executorului judecătoresc, prin cerere adresată instanţei de executare având ca obiect incuviinţarea executării ipotecii.

Click Specialist: Alexandra Popa,analist Conso.ro

Clienţii care au acumulat restanţe la credite trebuie să-şi ia măsuri preventive pentru a evita executarea silită. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune cum să procedăm.

Solicită o reeşalonare

- Luaţi legătura cu banca şi încercaţi să obţineţi o amânare sau o reeşalonare. Toate solicitările trebuie adresate în scris. Luaţi numerele de înregistrare cu data evidenţiată, astfel încât să demonstraţi că aţi fost de bună credinţă şi aţi anunţat banca despre situaţia financiară dificilă în care vă aflaţi.

Demonstrează-ţi cu acte incapacitatea de plată

- Ataşaţi la solicitare documentele care să dovedească faptul că nu mai aveţi capacitatea financiară de a plăti întreaga rată lunară: decizii de diminuare a salariului, adeverinţă de şomaj, un extras de cont care să demonstreze că salariul nu a mai fost livrat.

Restanţele să nu fie mai mari de 90 de zile

- Încercaţi să nu depăşiţi 90 de zile de restanţe fără a demara un demers de restructurare a creditului. Chiar dacă plătiţi doar o parte din rata lunară nu este de ajuns ca să demonstraţi că sunteţi de bună credinţă. Riscul de a fi demarat un proces de executare silită creşte foarte mult dacă se înregistrează 90 de zile de întârziere.

Citeşte cu atenţie contractul de credit

- Citiţi cu atenţie contractul de credit pentru a vedea ce drepturi aveţi atât dumneavoastră cât şi banca. În cazul în care creditul a fost transferat către o firmă de recuperare de creanţe luaţi legătura cu respectiva firmă pentru a stabili un nou grafic de rambursare pe care să îl puteţi respecta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net