Cine și în ce condiții se poate programa la vaccinare prin medicul de familie

Ultima actualizare:

    Medicii de familie încă nu au primit încă instrucțiuni clare legate de programarea paciențilorFoto: Shutterstock
Medicii de familie încă nu au primit încă instrucțiuni clare legate de programarea paciențilorFoto: Shutterstock

Vineri, 15 ianuarie, începe oficial etapa a doua de vaccinare în România. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii din domeniile esențiale se pot programa pentru imunizare, una dintre metode fiind prin medicii de familie. Deocamdată, majoritatea nu au primit niciun fel de indicații și nu știu, concret, ce au de făcut.

Prin ce metodă e mai bine să te programezi, ca să primești mai repede vaccinul? Te poți înscrie atât online, cât și telefonic? Suni tu medicul de familie, sau aștepți să fii sunat? Sunt doar câteva întrebări pe care și le pun cei care se încadrează în etapa a doua de vaccinare. La multe dintre ele, nici medicii de familie nu au răspuns, pentru că nu au primit încă instrucțiuni.

Deocamdată este haos printre medicii de familie

„Nu ne-a anunțat nimeni nimic, nu știm ce să facem cu lista pacienților care se vor înscrie la noi, dacă o trimitem către DSP, dacă va trebui să înscriem noi fiecare pacient în parte pe platformă... Ar fi o muncă enormă, în condițiile în care și așa suntem supraaglomerați. Sunt mulți care m-au întrebat, dar încă așteptăm răspuns”, ne spune Ioana Stanciu, medic de familie în București. Nici în mediul rural situația nu e prea clară. „Informațiile pe care le avem nu sunt oficiale. Eu am trecut pe listă, în propria agendă, circa 60 de pacienți din totalul de 2.500. Unii sună, alții vin la cabinet, suntem extrem de solicitați. Nu știm detalii despre centrele de vaccinare, despre ce vom face cu bătrânii care nu se pot deplasa”, aflăm de la Daniel Stănoi, medic de familie în localitatea Tunari, județul Dolj.

Ce trebuie să știe populația. Ultimele detalii despre vaccinare

Miercuri, 13 ianuarie, reprezentanții organizațiilor de medicină de familie au avut o videoconferință cu autoritățile, în care s-au clarificat multe dintre aceste necunoscute. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat pentru Click! câteva lucruri pe care e bine să le știe populația.

  • În această etapă, prin medicul de familie se pot programa doar bolnavii cronici și cei cu vârsta de peste 65 de ani. Mai departe, medicul îi va înscrie personal pe platforma online. 
  • Nimeni nu va avea timp să te sune să te întrebe dacă vrei vaccinul. Vor fi înscriși doar cei care își contactează/anunță medicul.
  • Sunt mai multe opțiuni de programare: 1. prin call-center (tel. 021.414.44.25, număr unic la nivel național, sau la call-center-urile fiecărui județ), online (pe programare.vaccinare-covid.gov.ro); 2. la medicul de familie; 3. apelând la un apropiat care să te înscrie online. 4. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării. Odată ce ai optat pentru o metodă și ai primit confirmare de înscriere prin mesaj, nu te mai poți înscrie din nou, prin altă metodă. De altfel, nici nu mai are rost. Doar dacă medicul de familie nu a apucat încă să-ți introducă datele pe platformă o poți face tu. „Dacă alegi să te programezi prin medicul de familie, așteaptă-te să dureze mai mult, căci acesta va avea un volum mare de muncă. Pentru înscriere mai rapidă, încercați pe cont propriu, sau apelați la aparținători, la rude, prieteni”, spune dr. Raluca Zoițanu.
  • Doar pacienții cu boli cronice trebuie să se programeze exclusiv prin medicul de familie, acesta fiind singurul care le cunoaște și poate atesta bolile de care suferă. În cazul persoanelor care deservesc activitățile esențiale, programarea se face prin angajator.
  • Pentru munca suplimentară pe care o vor face în această perioadă, medicii de familie vor fi plătiți cu sume cuprinse între 30 și 60 de lei per pacient înscris pe platformă.
  • Îți poți alege ziua și ora pentru vaccinare. Odată validată programarea, o mai poți schimba doar prin call-center.
  • În mediul rural vor fi caravane ce vor asigura vaccinarea bătrânilor care nu se pot deplasa. O altă variantă ar fi ca primăriile să pună la dispoziție mijloace de transport până la centrele fixe.

Categoriile de persoane incluse în etapa a doua

  • Beneficiarii din centrele sociale
  • Persoanele care au peste 65 de ani
  • Persoanele cu boli cronice: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • Persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. Din această categorie fac parte: personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital (procesare, distribuție alimente, centrale electrice - transport și distribuție, medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri), personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase, mass-media.

Nu există o prioritizare a acestor categorii, nu se vor vaccina mai întâi profesorii sau mai întâi cei cu boli cronice, ne spune Raluca Zoițanu. Imunizarea se va face în funcție de programări, de organizarea locală a centrelor de vaccinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net