Cine este Tudorel Toader, noul ministru al Justiţiei

Ultima actualizare:

    Fost judecător la Curtea Constituţională, Tudorel Toader are o avere impresionantă
Fost judecător la Curtea Constituţională, Tudorel Toader are o avere impresionantă

Noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, este rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din judeţul Vrancea, transmite Mediafax. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1986 şi a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziţie pe care a ocupat-o până în 1990. În acelaşi an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii ,,A.I. Cuza", din Iaşi, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, devenind profesor universitar. În cadrul Facultăţii de Drept a deţinut funcţiile de secretar ştiinţific al Consiliului Facultăţii între anii 1993 şi 1995, prodecan din 1995 până în 2003, decan din anul 2004, iar în 2016 a obţinut funcţia de rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi.

10 ani judecător la Curtea Constituţională

Tudorel Toader deţine funcţiile de membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal şi al Comitetului de Direcţie al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale, este membru în Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, membru al Agenţiei Universitare a Francofoniei, expert evaluator în cadrul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi în cadrul Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific gradul I şi gradul II.În anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziţia de judecător la Curtea Constituţională a României, după demisia judecătorului Constantin Doldur, până în luna iulie 2007. Ulterior, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani în această funcţie, mandat care a expirat în 2016.

A fost îndrumătorul de doctorat al Alinei Gorghiu

După preluarea mandatului la CCR, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Tudorel Toader ar fi avut relaţii de prietenie cu politicieni din PNL. În anul 2009, în presă s-a scris că ar fi participat la o petrecere organizată de fostul ministru Relu Fenechiu. La eveniment ar fi participat şi Radu Prisecaru, fostul prefect PNL de Iaşi, trimis în judecată pentru corupţie şi condamnat la patru ani de închisoare. În 2006 Tudorel Toader a fost avocatul fostului prefect şi l-a reprezentat în faţa instanţei în momentul în care DNA a cerut arestarea sa preventivă. Fosta şefă a PNL, Alina Gorghiu, l-a avut ca îndrumător de doctorat pe Tudorel Toader.

Deţine terenuri arabile, păduri, trei apartamente şi trei case

În declaraţia sa de avere, depusă în 2016, Tudorel Toader precizează că deţine patru terenuri arabile în judeţul Vrancea, în suprafaţă totală de aproape 50.000 de metri pătraţi, aproximativ 10.000 de metri pătraţi de pădure, tot în judeţul Vrancea, un teren extravilat de 8.500 de metri pătraţi în apropierea localităţii Străoane, din Vrancea, şi un teren de 850 de metri pătraţi în Iaşi. Majoritatea acestor terenuri au fost cumpărate în anii 2000 şi 2001 sau moştenite în aceeaşi perioadă. De asemenea, deţine trei apartamente, unul în Focşani şi două în Iaşi, şi trei case, două în localitatea Vulturul, din judeţul Vrancea, şi una în municipiul Iaşi. În 2015, Tudorel Toader a însumat venituri totale de peste 490.000 de lei, cei mai mulţi bani reprezentând salariul de profesor universitar, aproximativ 22.000 de lei lunar, şi indemnizaţia de judecător CRR, de 17.300 de lei lunar. În anul 2012, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler”.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net