Chitariștii trupei au pierit sub tavanul în flăcări

Ultima actualizare:

    Băieţii de la «Goodbye  to Gravity» îşi lansau  vineri al doilea  album din carieră
Băieţii de la «Goodbye to Gravity» îşi lansau vineri al doilea album din carieră

Au ars de vii şi au murit în chinuri. Striviţi de plafonul în flăcări, înecaţi cu fumul negru, călcaţi în picioare de ceilaţi oameni disperaţi să scape din iadul care s-a dezlănţuit în club. Doi membri ai formaţiei care se afla pe scenă vineri seara şi-au pierdut viaţa. Alături de ei, alţi 25 de oameni au pierit în vâlvătaia de la „Colectiv”.

O clădire veche din beton, a unei foste fabrici de pantofi-sport, capitonată cu burete, este locul în care, vineri seara (30 octombrie), 27 de oameni s-au prăpădit. Toţi tineri care, după o săptămână de muncă, veniseră în club să se distreze. Formaţia „Goodbye to Gravity” îşi lansa al doilea album din carieră. Apucaseră să cânte trei melodii, printre care şi „The Day We Die” („Ziua în care murim”). Apoi, au fost aprinse artificiile. În doar câteva minute, sala era în flăcări.

Disperaţi, oamenii s-au înghesuit spre ieşire. Unii au reuşit să iasă, alţii, nu. 27 şi-au găsit sfârşitul în acele momente de groază. Unul dintre cei prezenţi la concert, Remus Achim, a povestit că, după ce focul a cuprins tavanul, atmosfera a devenit irespirabilă, iar mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club nu au murit din cauza arsurilor, ci pentru că s-au asfixiat. Alţii au murit carbonizaţi de la bucăţile din tavan aprinse care au căzut peste ei.

Membrii formaţiei n-au apucat să coboare de pe scena care se afla în partea opusă ieşirii din club. Plafonul în flăcări s-a prăbuşit peste ei. Cei doi chitarişti ai trupei, Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, n-au avut nici o şansă de scăpare. Au murit în chinuri groaznice. Colegii lor, solistul Andrei Găluţ şi basistul Alex Pascu, au fost arşi şi s-au intoxicat cu fum. Andrei e internat la Spitalul Elias, în stare gravă, fiind ventilat mecanic, iar Alex, la Floreasca, unde a fost operat. Din păcate, medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire. Toboşarul Bogdan Lavinius se află şi el în spital, cu răni grave. În iadul de la „Colectiv”, şi-au pierdut viaţa şi toboşarul formaţiei „Bucium”, Adrian Rugină (38 de ani), dar şi un tânăr de 35 de ani, Radu Palada, care lucra în domeniul asigurărilor.

«Am înnebunit când am văzut că fiul meu nu răspunde la telefon!»

11 spitale din Capitală au preluat răniţii de la „Colectiv”. Secţiile de terapie intensivă şi de chirurgie plastică sunt pline-ochi. Multă durere înăuntru, multă durere în spatele uşilor, unde rudele victimelor plâng şi se roagă neîncetat.

Ore întregi de incertitudine, de disperare, de rugăciune şi speranţă, în acelaşi timp. 146 de oameni suferă cumplit după ce trupul le-a fost ars în clubul în care merseseră să se distreze. 40 dintre răniţi sunt în stare foarte-foarte gravă, au fost operaţi, sunt conectaţi la aparate, doar aşa putând fi ţinuţi în viaţă. „E ca la război! Se operează simultan în mai multe săli. De la Revoluţie n-am mai văzut aşa ceva. În şase ore, am operat 13 pacienţi în stare foarte gravă”, mărturisea, ieri, vizibil cutremurat, profesorul Ioan Lascăr, şeful secţiei Chirurgie plastică, de la Spitalul Floreasca. Alţi 24 de răniţi sunt internaţi la Spitalul Universitar. La uşa secţiei Chirurgie plastică, părinţii, fraţii şi prietenii lor tremurau, ieri. Unii reuşiseră să vorbească cu ei la telefon, după tragedie, şi se mai liniştiseră, însă, din cauză că încă nu-i văzuseră, aveau sufletul cât un purice. „Dimineaţă, când m-am trezit, pe la ora 5.00, am deschis televizorul şi am văzut ce s-a întâmplat. Am încremenit. L-am sunat imediat pe băiatul meu. Ştiam că e acolo. Nu mi-a răspuns. Am crezut că înnebunesc! Am sunat încontinuu, dar nimic… Pe la 6.00, m-a sunat el şi mi-a zis că e la spital şi că e bine. Are mâinile arse, dar e bine. Am venit într-un suflet aici şi acum aştept să intru la el. Asistenta mi-a spus că a fost pansat”, ne-a povestit mama unuia dintre răniţii de la Universitar.

Trei zile de doliu naţional

Mobilizarea generală a cuprins şi guvernul. Miniştrii au fost convocaţi ieri într-o şedinţă extraordinară în care s-au analizat toate măsurile luate de autorităţi şi s-au decretat trei zile de doliu naţional, 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie.În zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României.Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. Toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate sunt amânate.Ultima dată când în România a fost decretat doliul naţional a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect faţă de cei 18 români care au murit în accidentul de autocar din Muntenegru.

23 dintre victime, identificate

Medicii de la IML au făcut publice numele a 23 din cei 27 de tineri decedați. Aceștia sunt: Ruşitaru Alexandru, Hamed Ştefan, Ioniţă Cătălina, Simion Alexandru, Epure Anda Ioana, Vulcu Maria, Florea Valentina, Opriţă Carmen Irina, Matei Gabriel, Palada Radu, Nelu Tilie, Ţelea Vlad, Enache Diana, Baldovin Nicoleta, Tripa Ioan, Georgescu Paul Alexandru, Rugină Adrian, Ignat Constantin, Laurenţiu Varlam, Alexandru Mihai, Ion Maria, Fieraru Valentin şi Vieru Mihaela. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Adrian  Rugină
Adrian Rugină

Radu  Palada
Radu Palada

Mama unuia dintre răniţi aştepta ieri  pe holurile Spitalului Universitar
Mama unuia dintre răniţi aştepta ieri pe holurile Spitalului Universitar

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net