Cele mai relaxante culori în dormitor

Citeste tot despre: 

Amenajarea dormitorului nu ţine doar de modă, de design, ci şi de senzaţiile pe care le induce locatarului.  Inconştient, anumite culori îţi dau o stare de relaxare, te îndeamnă la somn, în timp ce altele îţi creează o stare de nervozitate şi agitaţie.

Potrivit designerului Click!, Cristina Joia, culorile neutre au devenit, în ultimii ani, un adevărat trend în amenajarea dormitoarelor. Ele nu dau senzaţia apăsătoare de aglomeraţie şi sunt o alegere bună pentru că pot fi combinate uşor cu nuanţe de verde, albastru, auriu şi oranj. „Albul este cea mai sigură alegere, deoarece reflectă lumina, ajutându-te să te relaxezi.

Zoom
Violetul e asociat cu fertilitatea, fericirea şi cre­­­­­­­­­­­­­­­a- tivitatea. Poate fi combinat cu gri deschis şi auriu.

Creează o atmosferă deschisă, aerisită, şi permite folosirea altor culori în amenajarea încăperii fără ca rezultatul final să pară încărcat. Ba chiar e recomandat să ai accesorii în culori pastelate pentru a înveseli un dormitor alb. Alte nuanţe de bază sunt bej, maro deschis, gri deschis, roz prăfuit spre bej şi lila, care fac deliciul amenajărilor rafinate", spune designerul Cristina Joia.

Albastrul calmează şi inspiră protecţie, contemplare. Se combină cu bej, mocha şi auriu

Zoom
Violetul e asociat cu fertilitatea, fericirea şi cre­­­­­­­­­­­­­­­a- tivitatea. Poate fi combinat cu gri deschis şi auriu.

Dacă optezi pentru pereţi, pardoseală şi mobilier în aceste culori neutre, foloseşte nuanţe mai vii pentru accesorii (cuvertură, perne, covoraşe, veioze sau draperii). Tonurile-accent de verde, albastru şi violet se potrivesc cel mai bine într-un dormitor pentru că induc o stare de calm şi linişte.

În camerele de adolescenţi se folosesc nuanţe calde, în tonuri deschise de galben, oranj şi ocru, care dau energie când te trezeşti dimineaţa. Atenţie, însă, la culorile puternice gen roşu sau oranj intens pentru că pot micşora vizual spaţiul şi cresc tensiunea arterială. Astfel, roşul este o culoare total nerecomandată în dormitor. Fetele pot opta pentru alb cu violet, fucsia, iar băieţii pentru alb-gri cu ultramarin.

Verdele reprezintă energie, calm, echilibru, şi siguranţă. Poate fi combinat cu crem şi ivory

Zoom
Violetul e asociat cu fertilitatea, fericirea şi cre­­­­­­­­­­­­­­­a- tivitatea. Poate fi combinat cu gri deschis şi auriu.

Dormitorul copiilor este cel mai plin de culoare. Aici se pot folosi mai multe nuanţe. Turcoazul este, spun psihologii, o culoare pentru copii sensibili, care au nevoie să se simtă încurajaţi, stimulaţi.

Albastrul ajută copiii cu insomnii. Verdele inspiră relaxare, calm, fiind recomandat bebeluşilor extrem de nervoşi, care plâng mult. Portocaliul li se potriveşte copiilor inteligenţi, expansivi, vorbăreţi. Roz pal sau lavandă se foloseşte în camera fetiţelor. Veselă, cochetă şi jucăuşă, ea calmează spiritele agitate, dar menţine şi o luminozitate adecvată odihnei. „Toate aceste culori trebuie combinate cu alb, ivory, crem, cu mobilier în culori deschise pentru a nu încărca excesiv camera copilului", mai spune Cristina Joia.

loading...
Loading...