Ce să aleg la doza 3, Pfizer sau Moderna?

pfizer-moderna-shutter.jpg

Pfizer și Moderna
Cele două seruri sunt asemănătoare
Foto: Shutterstock

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Peste 25.000 de români pe zi se vaccinează, în această perioadă, cu doza trei, „booster”. Au de ales între Pfizer și Moderna. Mulți nu știu ce pentru ce să opteze, dacă e bine să-și facă așa-numitul „rapel încrucișat” sau să rămână cu același ser folosit la primele două vaccinări.

Dacă medicul timișorean Octavian Jurma optează pentru varianta combinată, dr. Adrian Marinescu spune că nu prea contează, căci cele două seruri sunt absolut similare. „Oricare dintre ele poate fi ales la doza 3, neexistând o variantă mai bună decât cealaltă. Datele științifice pe care le avem ne spun că nu sunt diferențe semnificative care să ne facă să avem o alegere sau alta. Dacă ar fi fost așa, recomandarea de vaccinare din partea autorităților ar fi fost strict pe o cale. Dar tocmai pentru că nu sunt diferențe, au fost lăsate la dispoziție ambele variante”, a declarat dr. Adrian Marinescu, citat de Hotnews.

Pfizer și Moderna au efecte similare

Cei care și-au făcut primele două doze cu Pfizer și acum aleg același ser, merg pe ideea de activare a celulelor cu memorie (limfocitele T) și, practic, merg pe un drum bătătorit. „Cei care preferă varianta încrucișată - Moderna cu Pfizer sau Pfizer cu Moderna - spun că această activare celulară se întâmplă cam la fel, cu condiția să păstrezi același tip de vaccin - ARN mesager - iar mesajul transmis celulelor noastre este același", a precizat medicul Adrian Marinescu.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • După ce un studiu MedLife a arătat că testele rapide nu sunt atât de eficiente, putând detecta doar unul din două cazuri pozitive, iată că nici testele RT-PCR nu sunt 100% sigure. Analizând peste 50.000 de probe de tip RT-PCR, OK Medical a ajuns la concluzia că testarea trebuie făcută doar după apariția simptomelor, pentru a avea un rezultat corect.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5