Ce fac patronii după scăderea CAS-ului: angajează sau cresc salariile?

Ultima actualizare:

    Angajaţii ar putea primi salarii mai mariFoto: Click!
Angajaţii ar putea primi salarii mai mariFoto: Click!

De la 1 octombrie, contribuţia de asigurări sociale (CAS) scade cu 5%, au decis parlamentarii. Această măsură ar trebui să-i încurajeze pe angajatori să mărească salariile, să angajeze mai mulţi oameni sau să-şi dezvolte afacerea.

Companiile şi statul ar putea economisi o jumătate de miliard de lei în fiecare lună. Având în vedere că la fondurile constituite din CAS contribuie, în total, 4,3 milioane de salariaţi, se poate spune că, în urma reducerii acestor cote, angajatorii vor economisi 500,4 milioane de lei pe lună, scrie adevarul.ro. Banii ar trebui să-i ajute pe angajatori să mărească salariile, să-i ajute să rentabilizeze firma sau să angajeze mai multe persoane. Aşa a justificat Guvernul această măsură, iar parlamentarii au aprobat. Firmele ar câştiga, după reducerea CAS, 45 de lei la un salariu minim de 900 lei brut şi 128 de lei, la un salariu mediu pe economie, care este 2.387 de lei brut (n.r. pe luna iulie). Măsura de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale se va aplica începând cu veniturile realizate în luna octombrie şi presupune scăderea acestor contribuţii, plătite de angajator, de la 20,8% la 15,8% din salariul brut.

Care vor fi noile cote de CASŢinând cont de încadrarea în diversele categorii de muncă a salariatului, contribuţia la asigurările sociale începând din octombrie va fi:• 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală (a angajatului) şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator;• 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;• 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi ­pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% ­pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator.Gazele nu se mai scumpesc de la 1 octombrie

O altă măsură care ar fi trebuit să fie luată de la 1 octombrie, era majorarea prețului gazului la consumatorii casnici şi noncasnici. De curând, însă, Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre prin care suspendă aplicarea acestei creșteri de preț. Așadar, prețul va rămâne blocat la 53,3 lei/MWh, pentru consumatorii casnici, iar pentru cei noncasnici rămâne la cel din aprilie: 89,4 lei/MWh. De asemenea, în urma deciziei Guvernului, tariful final la consumatorul casnic ar putea să scadă între 1 și 2% în zona operată de GDF, iar cel la consumatorii casnici din zona operată de E.On să rămână neschimbat, potrivit HotNews.ro.

Click! spune

Cum pot fi folosiţi banii: angajatorii vor folosi banii pentru nevoile lor personale; vor majora salariile angajaţilor; vor angaja mai multe persoane; vor investi în producţie; vor angaja cu carte de muncă pe cei care acum sunt plătiţi ”la negru”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net