Cauţi locuri de muncă în Norvegia?

Ultima actualizare:

    Oslo este capitala Norvegiei şi sunt şanse mari să găseşti de muncă aiciFoto Wikipedia
Oslo este capitala Norvegiei şi sunt şanse mari să găseşti de muncă aiciFoto Wikipedia

Este indicat să cauţi locuri de muncă în Norvegia înainte să ajungi acolo, deoarece procesul de recrutare este unul care poate dura ceva timp şi dacă nu sunteţi pregătit cu economii suficiente există posibilitatea să trebuiască să vă întoarceţi înapoi în ţară.

De câţiva ani buni, somajul din Norvegia este printre cele mai scăzute din Europa. Structura forței de munca variază de la o regiune la alta. În nord, spre exemplu, sunt dominante sectorul public şi industria pescuitului, în timp ce în partea sudică predomină industria. Mulţi locuitori din Oslo, Bergen şi Trondheim lucrează în sectorul serviciilor şi finanţelor. Sectorul construcţiilor este la fel de bine dezvoltat în toate zonele ţării. Dacă vă gândiţi să părăsiţi România şi să vă încercaţi norocul în Norvegia, primul pas ar fi acela firesc de căutarea unui job online. Chiar dacă nu cunoaşteţi limba, este obligatoriu cunoaşterea la nivel mediu a limbii engleze. Locuri de muncă în Norvegia găsiţi pe următoarele site-uri.

  • www.finn.no/jobb - cel mai mare site de anunţuri online din Norvegia
  • www.rjobs.ro - agenție de recrutare a forței de muncă pentru Norvegia
  • http://ec.europa.eu/eures/ - Reţeaua EURES, eures@nav.no, Tel: (+47) 800 33 166
  • www.nav.no - anunțuri de locuri de muncă în limba engleză publicate de Inspectoratul Muncii, Securității și Solidarității Sociale norvegiene 

Unde cauţi locuri de muncă în Norvegia dacă eşti deja acolo

Prima opţiune în cazul în care sunteţi deja în Norvegia şi căutaţi un loc de muncă este aceea de a vă prezenta la sediul unei agenţii de ocupare a forţei de muncă sau de a aplica online direct pe site-ul lor. Adresele pot fi găsite în paginile galbene din Norvegia (www.gulesider.no). Tot ce trebuie să faceţi este să introduceți în câmpul de căutare cuvântul "vikarbyrå" și vor fi afișate servicii de plasare a forței de muncă.

Ce faceţi după ce aţi obţinut un loc de muncă în Norvegia

După ce aţi obţinut un loc de muncă în Norvegia, veţi avea nevoie de un „skattekort” (certificat fiscal) şi numărul de identitate temporar sau D („Dummy”-nr). Contactaţi cel mai apropiat birou fiscal din localitatea norvegiană de reşedinţă sau centrul de servicii pentru cetăţenii europeni din Oslo, www.sua.no.

Al doilea pas ar fi Cardul de impozitare - skattekort. Acest document defineşte impozitul de salariu care va fi plătit de angajator autorităților fiscale în numele dumneavoastră.  Poate fi obținut la biroul de impozitare sau la un centru de asistență pentru lucrători străini SUA.  Îl veți primi la o săptămână după ce l-ați comandat. Trebuie apoi sa îl înmânați anagajatorului. La începutul fiecărui an, va fi eliberat în mod automat un card de impozitare nou corespunzător anului curent. Dacă ați lucrat deja o lună și nu ați adus anagajatorului cardul de impozitare, vă va fi luat un procent de 50% automat din salariu, cotă de impozitare. Veți putea recupera suma plătită în exces peste un an la recalcularea impozitelor dacă pe tot acest parcurs ați avut documentele necesare - cardul de impozitare si foile salariale. Pentru mai multe informații, verificați www.skatteetaten.no.

Trebuie apoi să obţii un cont bancar, aici vă va fi virat salariul. Pentru a deschide un cont în Norvegia trebuie să prezentați băncii: pașaportul, numărul personal de identificare norvegian (permananet sau temporar - numărul D) precum și oferta de anagajare temporară sau permanentă. 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net