Cât te costă cu adevărat să-ți iei o casă. Pe lângă prețul cerut de vânzător, mai sunt tot felul de taxe și cheltuieli

cuplu-cheltuieli.jpg

cuplu care analizează cheltuielile casei
Pe lângă prețul cerut de vânzător, nu uita că ai de plătit comisionul agentului, taxe notariale și de întabulare, dar și pentru amenajare și eventuale reparații
Foto: Shutterstock

Atunci când îți faci calculele să îți cumperi o locuință, nu trage linie doar sub prețul cerut de vânzător! Trebuie să ai o rezervă suplimentară de bani și pentru restul cheltuielilor ce țin de taxele notariale și de întabulare, comisionul agentului imobiliar, dar și pentru renovarea și mobilarea noii case.

Circa 2.500 de euro taxe, pentru o locuință de două camere

Pentru a-ți face o idee despre cât ar însuma toate aceste cheltuieli, am luat exemplul unui apartament cu două camere, al cărui preț mediu în București este de 60.000 de euro. Robert Dobrescu, agent imobiliar la Nobila Casă Răsăriteană, ne spune că taxele notariale variază între 1,3% și 2% din valoarea locuinței, în funcție de suma tranzacționată: cu cât prețul casei e mai mare, cu atât procentul achitat notarului scade. La un apartament de 60.000 de euro ai avea de achitat circa 3.600 de lei. Beneficiezi de o reducere dacă iei locuința prin programul „Noua Casă”: în acest caz, calculatorul de taxe de pe fideliacasa.ro indică un onorariu notarial pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare de 2.532 de lei. Dacă iei un credit ipotecar obișnuit, vei mai avea de plătit un onorariu notarial pentru autentificarea contractului de credit: 1.200 de lei.  

cumparare-casa.jpg

detaliu mâini la încheierea unui contract imobiliar
Taxele notariale variază în funcție de valoarea casei

„Atenție că unele bănci pot avea diverse comisioane la acordarea creditului, așa că și aici se mai pot pierde bani”, atrage atenția Robert Dobrescu. Dacă îți cumperi locuința printr-o agenție imobiliară, comisionul este și el între 2% și 3%. „Se negociază, însă rar scade sub 2%. Astfel, pentru o locuință de 60.000 de euro se plătește 1.200 – 1.800 de euro”, spune expertul. Mai adăugăm și taxa de întabulare, de 435 de lei.  

Renovarea și mobilarea casei: alți 5.000 de euro 

Cheltuielile nu se termină aici. Ba chiar trebuie să-ți pregătești buzunarul pentru o investiție destul de consistentă: renovarea și mobiliarea noii locuințe. Mobila de bucătărie costă 5.000 – 6.000 de lei, o canapea, o bibliotecă și o comodă în sufragerie depășesc 5.000 de lei, un pat și un dulap în dormitor 4.000 de lei, plus alte sute de euro electrocasnicele (televizor, frigider, mașină de spălat etc.). Dacă apartamentul este unul vechi și are nevoie de renovare, în funcție de necesități, va trebui să aloci și aici o sumă generoasă de bani. „Pentru un apartament cu două camere, costul pentru mobilat ar fi undeva la 5.000 de euro, pentru un apartament cu 3 camere circa 10.000 de euro, iar pentru vile cam 15% din valoarea acestora”, a declarat la Digi 24 Larisa Uruc, agent de vânzări. 

amenajare-casa.jpg

Echipă de muncitori care livrează acasă o canapea
O canapea costă de la 500 la 5.000 de lei

Cheltuielile totale pentru un apartament de 60.000 de euro

 • Comision agenție imobiliară: 1.200-1.800 de euro 
 • Taxe notariale: 3.600 lei (+ 1.200 lei, în cazul în care iei credit ipotecar obișnuit) 
 • Taxă întabulare: 435 lei 
 • Amenajare și renovare: 4.000 - 5.000 de euro 

Cât mai costă apartamentele în marile orașe

Efectele pandemiei, cu a sa perioadă de izolare din primăvară, nesiguranța financiară, dar și, probabil, perioada vacanțelor au dus la ușoare scăderi de prețuri pe piața imobiliară. În luna iulie, valoarea apartamentelor (vechi și noi) de la nivel național s-a diminuat cu 1,8% față de luna anterioară. Potrivit imobiliare.ro, în medie, prețul unei locuințe este acum de 1.309 € pe metru pătrat util.

blocuri-bucuresti.jpg

blocuri în București
Într-un oraș mare cum e Bucureștiul, prețurile variază foarte mult în funcție de zonă
 • În București, locuințele vechi s-au depreciat cu 0,9%, ajungând la 1.345 €/mp, iar cele noi au scăzut cu 1,7% (de la 1.424 € la 1.400 €/mp). Vorbim despre prețul mediu, căci în realitate variațiile sunt foarte mari în funcție de zonă, de dotări, de cât de nou e blocul. Agentul imobiliar Robert Dobrescu spune că o garsonieră se vinde cu 36.000–42.000 €, două camere cu 38.000–45.000 €, până la peste 80.000 € dacă e în zonă centrală, iar cele cu 3 camere pornesc de la 55.000 €, putând depăși 120.000 €.
 • La Brașov, s-au depreciat doar locuințele vechi, cu 1,8%, ajungând de la 1.192 la 1.170 €/mp. Locuințele noi, însă, s-au scumpit cu 2% față de luna iunie, fiind acum de 1.254 €/mp.
 • Cluj-Napoca urmează tendința națională de scădere a prețurilor în imobiliare. Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,6% (costă 1.782 €/mp), iar cele din blocurile noi cu 0,8% (costă 1.821 €/mp).
 • Constanța. Și aici au scăzut pretențiile vânzătorilor, mai ales în cazul locuințelor noi, care s-au depreciat cu 2,5% (de la 1.258 la 1.227 €/mp). Apartamentele vechi costă 1.228 €/mp.
 • La Iași, sunt la mare căutare locuințele noi, care s-au apreciat cu 2,6% (1.051 €/mp), dar au scăzut cu 1,2% cele vechi (care costă acum 1.073 €/mp).
 • La Timișoara, deprecierea nu este semnificativă, fiind de sub 1% pentru ambele categorii de locuințe. Cele vechi costă 1.301 €/mp, iar cele noi 1.280 €/mp.
Loading...

Citește și

 • cuplu cumpara casa

  Piața imobiliară a fost și ea, într-un fel sau altul, „infectată” de coronavirus. Au fost mai puține tranzacții, vizionările de apartamente s-au rărit simțitor în ultima lună, iar prețurile chiriilor a scăzut ușor. Este de așteptat ca situația să se schimbe în continuare, mai ales că ne așteptăm la un nou val de pandemie, care ne-ar aduce nesiguranță economică și mai mult timp petrecut în case.

 • familie acasă în siguranță

  Guvernul a restructurat programul „Prima casă”, care a devenit „Noua casă” și va fi demarat în curând, a anunțat joi Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Bancherii au făcut câteva simulări de calcul pentru a vedea ce salariu trebuie să ai pentru a te încadra în noile condiții și ce rată ai avea de plată în funcție de valoarea locuinței cumpărate.