«Ca-n fiecare an, facem Sărbătorile pe datorie »

Ultima actualizare:

    Pensionarii se împrumută la CAR ca să aibă ce să pună pe masă, de CrăciunFoto: Florin Şuler
Pensionarii se împrumută la CAR ca să aibă ce să pună pe masă, de CrăciunFoto: Florin Şuler

Sunt oameni care strâng cureaua un an de zile ca să pună o bucăţică de carne pe masă, de Crăciun. Ba, unii, deloc puţini, nu reuşesc nici aşa să-şi drămuiască sărăcia, aşa că ajung, an de an, să facă Sărbătorile pe datorie.

La Casa de Ajutor Reciproc (CAR) a Pensionarilor „Omenia” din Capitală, sfârşitul de an e întotdeauna aglomerat. Sute de vârstnici care nu se ajung cu pensiile fac cozi aici să primească o mână de ajutor. Unii vor bani pentru medicamentele costisitoare, alţii pentru vreo operaţie neprevăzută, dar, în perioada asta, majoritatea cer doar cât să pună ceva pe masă. Sărbătorile „pe caiet” au devenit o regulă anuală. „Nu putem alt-fel. Pensia se duce pe medicamente. Avem copii care ne mai ajută şi tot nu facem faţă. Am stabilit cu soţia să luăm 3.000 de lei şi să dăm câte 270 de lei rată lunară. În 12 luni terminăm, apoi, la anul, luăm alt împrumut. Aşa o ducem de 7-8 ani”, ne-a mărturisit Ion Micu, un pensionar de 78 de ani din sectorul 5 al Capitalei. Pensionarii membri ai Asociaţiei, care vor să obţină un credit, primesc sprijin financiar avantajos. În funcţie de venituri, dar şi de contribuţia fiecăruia, împrumuturile pot fi cu rambursare între 6 şi 24 rate lunare consecutive, la o dobândă efectivă cuprinsă între 1% şi 14% pe an.

Donezi alimente pentru săraci şi primeşti jucării!

Fă un bine înainte de Sărbători şi donează din puţinul tău celor care nu au ce pune pe masa de Crăciun! Poţi dona alimente neperisabile - făină, mălai, zahăr, ulei, conserve, paste făinoase, la magazinul SocialXChange, aflat în Calea Crângaşi nr.3, din sectorul 6, al Capitalei.


    Foto: Florin Şuler
Foto: Florin Şuler

Nu vei pleca cu mâna goală! Bunătatea îţi va fi răsplătită cu jucării, provenite tot din donaţii. Cu cât aduci mai multe alimente, cu atât vei avea parte de lucruri interesante. ”Contravaloarea donaţiei se transformă în puncte cu care poţi alege în funcţie de preferinţe să-l ajutaţi pe Moş Crăciun. Preţurile jucăriilor variază între 1 punct (2 lei) şi 200 de puncte (400 lei)”, au precizat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială sector 6. Dacă nu vrei jucăriile, poţi dona punctele altor cazuri sociale. 


    Mădălina a donat alimente şi a luat o jucărie pentru fetiţa ei de 6 ani  Foto: Florin Şuler
Mădălina a donat alimente şi a luat o jucărie pentru fetiţa ei de 6 ani Foto: Florin Şuler

Mulţi oameni inimoşi au făcut deja acte de caritate, astfel că alimentele strânse vor ajunge la familii sărace. Mădălina (38 de ani) a donat produse în valoare de 50 de puncte şi a luat un căluţ de jucărie de 20 de puncte. Restul le-a lăsat pentru copiii nevoiaşi. (Andreea Dancu)

Parteneri

image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net