Băncile au redus dobânzile la lei!

Ultima actualizare:

Specialiştii Conso.ro ne spun care sunt dobânzile pe care le practică băncile la împrumuturile de nevoi personale fără ipotecă în lei.

Banca Transilvania a ales să scadă dobânda afişată la creditele de nevoi personale în lei, însă numai în cazul celor cu dobândă fixă, la 10,7%. Clienţii care acceptă încasarea venitului prin bancă beneficiază de o reducere de un punct procentual, iar până la sfârşitul anului este limitat comisionul de analiză dosar în valoare de 200 de lei.

Raiffeisen Bank, în schimb, a ales să efectueze ajustări numai în cazul ofertelor cu dobândă variabilă. Astfel, clienţii noi plătesc o dobândă între 11,2% şi 15,2%, în funcţie de suma acordată. În plus, banca derulează până la finele anului o promoţie în cadrul căreia nu percepe nici un comision de analiză dosar sau administrare lunară. Şi în această situaţie, opţiunea de virare a salariului într-un cont deschis la această bancă aduce un discount de dobândă de un punct procentual.

BCR a anunţat recent demararea unei oferte promoţionale cu reduceri de dobândă între 1 şi 3 puncte procentuale până la finele anului. Grila de dobânzi este structurată sub formă de interval, dobânda diferind de la un client la altul, în funcţie de profilul de risc al acestora. Astfel, pentru creditele de până în 3 ani, dobânda fixă porneşte de la un minimum de 9,5%, în vreme ce împrumuturile acordate pe perioade de 4-5 ani presupun o dobândă de minimum 10%. Pe de altă parte, nivelul maxim al dobânzii poate urca şi până la 17,9%. Clienţii mai plătesc un comision lunar de 10 lei, în creştere de la 5 lei, precum şi un comision analiză dosar de 250 de lei. Deţinerea unui cont de salariu permite scutirea de la plata acestui comision.

La începutul lunii octombrie, şi alte bănci au venit cu reduceri la nivelul dobânzii la credite. Una dintre acestea este Bancpost. Creditele cu dobândă variabilă afişează valori ale dobânzii între 7,7% şi 12,5%, grila fiind, de asemenea, afişată ca interval. Clienţii mai plătesc un comision lunar de 0,41%.

De asemenea, Banca Carpatica a redus temporar la 10,5% dobânda la creditele de consum, promoţia urmând a se încheia la sfârşitul anului.

Oferta de credite trebuie comparată

Înainte de a se contracta un credit, însă, este recomandat ca solicitanţii să facă o cerere a întregii oferte de creditare, comparând costurile acestora, pentru că o promoţie nu garantează cel mai scăzut cost.

Ce trebuie să ştii atunci când  iei un credit

Riscurile pe care le presupune un credit bancar sunt numeroase şi cei care nu se gândesc de zece ori înainte de a se împrumuta o dată pot ajunge cu uşurinţă în situaţii critice.

Care sunt factorii de care trebuie să ţinem cont atunci când luăm un credit pentru a nu avea bătăi de cap? Iată ce ne învaţă specialiştii de la money.ro:

Costurile unui credit variază în funcţie de trei factori majori: destinaţia creditului, perioada de rambursare şi garanţiile aduse de debitor. Astfel, creditele care sunt destinate achiziţiilor unor proprietăţi imobiliare sunt mai ieftine decât cele pentru consum/automobile, pentru că bunul cumpărat devine garanţia creditului şi banca îşi poate recupera pierderile în cazul în care clientul intră în incapacitate de plată.

În al doilea rând, creditele pe termen scurt sunt mai ieftine decât cele pe termen lung, pentru că expunerea băncii pe acel client e mai lungă şi riscul creşte. De aceea, o regulă de bază este să te împrumuţi pe un interval cât mai scurt. Pe de altă parte, acoperirea cu garanţii consistente a unui împrumut este unul dintre lucrurile care reprezintă un interes major pentru bănci, iar acest lucru poate fi un argument forte al clientului în momentul în care negociază contractul cu creditorul. Prezenţa garanţiilor poate aduce acestuia şi o dobândă redusă sau comisioane mai mici, ceea ce se traduce printr-o rată lunară mai mică.

Atenţie şi la diferenţele între tipul dobânzii percepute: fixă, variabilă sau mixtă. Creditele cu dobândă fixă au avantajul că prezintă clientului (după includerea comisioanelor în calculul total) o valoare exactă a ratelor lunare pe toată perioada de creditare, precum şi a costului total. Totuşi, aceste credite au, de regulă, do­bânzi mai ridicate decât au cre­ditele cu dobânzi variabile, pen­tru că banca se asigură în faţa fluctuaţiilor pieţei.

Dobânda mixtă constă într-o perioadă în care dobânda este fixă şi o perioadă când dobânda este variabilă în funcţie de un indicator (Robor/Euribor).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net