Automedicația - greșeala pe care o fac bolnavii aflați în izolare la domiciliu

pastile-shutter.jpg

femeie care ia o pastilă
Atât suplimentele alimentare, cât și pastilele mai puternice trebuie luate la recomandarea unui medic
Foto: Shutterstock

Ce tratament urmezi dacă ai o formă ușoară de coronavirus și stai acasă, în autoizolare? La această întrebare, răspunsurile sunt variate și nu mereu corecte. Mulți „sună un prieten” sau caută pe internet scheme de tratament care nu li se potrivesc. Acest lucru e extrem de periculos. Cei care cred că pot lupta cu virusul de capul lor ajung, în final, în stare gravă la spital.

Își pun baza în vitamine

Cele mai la modă recomandări în această perioadă sunt suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D3 și zinc. „Acestea nu vindecă, doar ajută la creșterea imunității, sunt pentru prevenție”, a declarat pentru Ziarul de Iași Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Se tratează după ureche cu antibiotice

Mai grav, alții se aprovizionează cu medicamente mai puternice care se eliberează cu rețetă, indiferent dacă au sau nu simptome. „E vorba despre antibiotic, cortizon și anticoagulante pe care mulți le cumpără după ureche. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecționist sau de cel de familie, în caz de izolare la domiciliu. Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare nu înţeleg că, în primă instanţă, trebuie să se adreseze medicului de familie. În acelaşi timp, aş ruga toţi pacienţii izolaţi acasă, atunci când recurg la o anumită schemă de tratament, să consulte mai întâi medicul de familie”, recomandă specialistul.

Loading...
 
 

Citește și

  • femeie obosită

    Oboseala, starea permanentă de epuizare sunt cele mai comune simptome cu care rămân cei care au trecut prin experiența Covid. Potrivit unui studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda, mai bine de jumătate din persoanele infectate rămân cu această oboseală de la 6 până la 10 săptămâni după teoretica vindecare.