Atenţie! A revenit sezonul căpuşelor

Ultima actualizare:

    Medicul veterinar Daniel Lescai îţi spune  cum să-ţi fereşti animalul  de companie de aceşti  paraziţi periculoşi
Medicul veterinar Daniel Lescai îţi spune cum să-ţi fereşti animalul de companie de aceşti paraziţi periculoşi

A trecut canicula, revin căpuşele. Primăvara şi toamna, când temperaturile scad sub 25 de grade, este sezonul lor. Se ascund prin parcuri, păduri, zone umbroase, cu umezeală, şi aşteaptă o fiinţă vie de care să se agaţe. Muşcătura lor este foarte periculoasă atât pentru om, cât şi pentru animal.

Căţeii scoşi la plimbare sunt cei mai expuşi, dar şi cei mai vulnerabili. Dacă la om se poate transmite o singură boală, Borrelioza (sau boala Lyme), la animal se pot transmite alte trei boli, şi anume Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza. Fie că îl muşcă o căpuşă, fie că îl muşcă 10, câinele poate lua una sau mai multe dintre aceste boli. Evident, cu cât numărul muşcăturilor e mai mare, cu atât riscurile cresc, avertizează medicul veterinar Daniel Lescai.

„Pentru a se transmite Babesioza, căpuşa trebuie să rămână pe animal cel puţin 24 de ore, pentru boala Lyme 12-16 ore, iar pentru a lua diverse boli virale este suficientă o simplă muşcătură. Surpriza neplăcută este că de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe. Aceste boli se «acoperă» una pe alta, adică se diagnostichează una, iar celelalte riscă să treacă neobservate. Medicii veterinari profesionişti ştiu acest lucru şi fac teste serologice, dar şi de altă natură, pentru un diagnostic complet”, explică specialistul pe site-ul său, doctor-vet.ro.Dacă ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, mergeţi să vă faceţi analize, însă asta după un interval de 1-2 săptămâni de la incident. Pe termen lung, pentru a evita riscurile, nu te aşeza pe iarbă, iar căţelul trebuie deparazitat extern cu spray-uri, zgârzi şi prafuri speciale. „Deparazitarea nu exclude riscurile. Căpuşele se pot agăţa în continuare de blana animalului, vor fi aduse în casă şi ateriza pe alte suprafeţe, de unde pot intra în contact cu omul. De aceea e cu atât mai periculos să laşi câinele să se urce în pat, pe canapea sau pe fotoliu. Recomand inspecţia blăniţei şi pieptănarea după fiecare ieşire afară”, mai spune medicul Daniel Lescai.

Click! spune

Căpuşele trăiesc de la temperaturi de 20-25 de grade Celsius până la 10 grade Celsius, ceea ce înseamnă că, de acum şi până târziu în toamnă, trebuie să fiţi cu băgare de seamă! Dacă nu au cu ce să se hrănească, aceşti paraziţi pot sta în hibernare chiar şi un an.

Cum se îndepărtează insecta de pe piele

Muşcătura unei căpuşe este însoţită de anestezia zonei afectate, motiv pentru care nu e dureroasă, iar cel muşcat nici măcar nu realizează. Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge, trebuie să respecţi următoarele manevre de îndepărtare: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi, nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul şi aplică o cremă cu antibiotic.

Daniel Lescai
Daniel Lescai

Câinele poate purta pe  blăniţă vreo căpuşă rătăcită,  acesta fiind un motiv în plus  pentru care nu e recomandat  să-i dai voie cu tine în pat
Câinele poate purta pe blăniţă vreo căpuşă rătăcită, acesta fiind un motiv în plus pentru care nu e recomandat să-i dai voie cu tine în pat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net